BIO Osie Mlieko (Nepasterizované) -150g (Terceira)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
BIO Osie Mlieko (Nepasterizované) - (Terceira)
Každé balenie produktu obsahuje mirónové fialové sklenené nádoby s kapacitou 300g mlieka a zodpovedajúci počet vrecúšok podľa zvolenej hmotnosti.
- Varianta 150g: 1 sklenená nádoba + 1 vrecúško
- Varianta 300g: 1 sklenená nádoba + 2 vrecúška
- Varianta 600g: 2 sklenené nádoby + 4 vrecúška
- Varianta 900g: 3 poháre + 6 vrecúšok
Týmto spôsobom sa tak snažíme zamedziť plytvaniu sklom a tým trošku ísť naproti pomoci našej prírody:)
BIO OSLIE NEPASTERIZOVANÉ MLIEKO – PRÍRODNÝ ELIXÍR PRE ZDRAVIE
BIO oslie nepasterizované mlieko je považované za jeden z najlepších prírodných zdrojov živín. Tento cenný produkt, ktorý má dlhú tradíciu, je oceňovaný pre svoje jedinečné zloženie a priaznivé účinky na zdravie. Získava sa z oslieho mlieka, ktoré je kryodesikované, teda šetrne sušené za nízkych teplôt, aby sa zachovali všetky dôležité živiny a enzýmy.
VÝŽIVOVÉ VLASTNOSTI A PRÍNOSY OSLIEHO MLIEKA
Oslie mlieko je bohaté na vitamíny, minerály a proteíny. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. Štúdie ukazujú, že oslie mlieko má nižší obsah tuku ako kravské mlieko, ale je bohatšie na nenasýtené mastné kyseliny a vysoký obsah vápnika a vitamínu D .
HYPOALERGÉNNE VLASTNOSTI OSLIEHO MLIEKA
Jedným z hlavných dôvodov, prečo oslie mlieko získava na popularite, sú jeho hypoalergénne vlastnosti. Výskum ukazuje, že oslie mlieko je vhodné pre osoby s alergiou na kravské mlieko, čo ho robí vynikajúcou alternatívou pre deti aj dospelých s intoleranciou na laktózu. Vďaka svojmu zloženiu podporuje zdravie tráviaceho systému a môže byť používané ako súčasť eliminačnej diéty u osôb trpiacich alergiami na mliečne bielkoviny.
VYSOKÝ OBSAH VITAMÍNOV A MINERÁLOV
BIO oslie mlieko je bohaté na vitamíny A, D, B1, B2, B6 a C. Jeho vysoký obsah vápnika, horčíka a draslíka napomáha správnemu fungovaniu svalov, nervového systému a zdraviu kostí. Vďaka týmto vlastnostiam je oslie mlieko často odporúčané športovcom, starším ľuďom a deťom ako prírodný posilňujúci doplnok stravy.
BEZ CHEMICKÝCH PRÍSAD V NAJVYŠŠEJ MOŽNEJ KVALITE
BIO oslie mlieko je spracované bez chemických prísad, konzervantov či iných nežiaducich látok. Získava sa od oslov pasúcich sa na prírodných atlantických pastvinách, čo zaručuje maximálnu čistotu a kvalitu. Je balené vo fialovom skle Miron, ktoré chráni živiny pred svetlom a predlžuje jeho trvanlivosť.
PREČO BIO OSLIE NEPASTERIZOVANÉ MLIEKO ?
Oslie mlieko bolo cenené už v staroveku. Jeho blahodarné účinky boli známe už v starom Egypte, kde ho Kleopatra používala pre svoje kúpele, aby si udržala hebkú a mladistvú pleť. Dnes je oslie mlieko vysoko oceňované pre svoje liečebné a kozmetické prínosy. Je ideálnym doplnkom pre všetkých, ktorí hľadajú prírodný a účinný spôsob, ako posilniť zdravie a krásu.
BIO oslie nepasterizované mlieko je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí chcú svojmu telu dopriať to najlepšie z prírody.
OSLIE MLIEKO A PODPORA IMUNITY
Vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam a obsahu bioaktívnych peptidov oslie mlieko napomáha posilňovať imunitný systém. Štúdie tiež ukazujú, že obsahuje laktoferín, laktoperoxidázu a lyzozým, čo sú prírodné obranné faktory, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred baktériami a vírusmi.
OSLIE MLIEKO AKO ELIXÍR KRÁSY
Oslie mlieko nie je len zdrojom prospešných látok pre vnútorné zdravie, ale je tiež tradične používané v kozmetike. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov je oslie mlieko skvelým pomocníkom pre hydratáciu pokožky a boj proti starnutiu. Obsahuje zložky, ktoré napomáhajú regenerácii pleti, zanechávajú ju jemnú a pružnú.
OBSAH OSLIEHO MLIEKA
Oslie mlieko má nízky obsah kalórií (~40 kcal), a preto sa odporúča pri diétnej terapii; môže však vyžadovať suplementáciu tukom, ak sa používa na kŕmenie dojčiat a detí.
Oslie mlieko má nízky obsah bielkovín; ale má obsah esenciálnych aminokyselín vysoko podobný ako v ľudskom mlieku. Pomer kazeín : srvátková bielkovina je v osliom mlieku nižší ako v kravskom mlieku a podobá sa opäť mlieku ľudskému. Výskum uvádza, že proteíny oslieho mlieka sa ľahko rozkladajú a trávia v GI trakte.
Lyzozým, antimikrobiálna látka prítomná vo vysokom obsahu v osliom mlieku, nie je trávená v ľudskom žalúdku a prechádza do čriev, kde selektívne pôsobí proti patogénnym črevným baktériám.
Obsah laktózy v osliom mlieku je podobný ľudskému mlieku, okrem toho, že poskytuje galaktózu, nevyhnutnú pre rast mozgu, laktóza napomáha vstrebávaniu minerálov, slúži ako substrát pre prospešné črevné baktérie/pôsobí ako prebiotikum pre črevnú mikroflóru.
Uvádza sa, že obsah sialylovaných oligosacharidov v osliom mlieku je trochu nižší ako u ľudského mlieka, ale oveľa vyšší ako u kravského mlieka; tieto látky slúžia ako prebiotiká, majú antimikrobiálnu aktivitu a stimulujú imunitný systém. Osie mlieko má malé tukové guľôčky (~2 µ), ktoré sú ľahko stráviteľné.
Osie mlieko má nízky obsah nasýtených mastných kyselín (SFA) a vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín (UFA) s pomerom SFA:UFA nižším ako kravské mlieko. Osie mlieko má tiež vysoký obsah 18:2 (esenciálne mastné kyseliny) a n-3 mastných kyselín, s nízkym pomerom n3 : n6. Uvádza sa, že obsah kyseliny eikosopentaénovej (EPA) je aj napriek nižšej tučnosti dokonca vyšší v osliom mlieku ako v ľudskom mlieku a obsah kyseliny dokosahexaénovej (DHA) je vyšší ako v kravskom mlieku. Štruktúra triglyceridov tuku osieho mlieka je taktiež podobná štruktúre ľudského mliečneho tuku, čo tiež uľahčuje jeho trávenie. Obsah minerálnych látok ako fosfátov v osliom mlieku je nízky a znižuje tak záťaž na obličky nielen u dojčiat. Osie mlieko má taktiež mnohonásobne vyšší obsah vitamínov C a D.
Ako vychádza z doterajšieho výskumu, to čo robí osie mlieko tak výnimočným, sú predovšetkým vysoké koncentrácie (a ich synergia) enzýmov a imunoglobulínov, alkyglycerolov a tiež omega 3 nenasýtených mastných kyselín so súčasným najvyšším pH zo všetkých cicavčích mliek, najnižším PRAL a najľahšou stráviteľnosťou. Prítomnosť lyzozýmov je obzvlášť pozoruhodná. Mj. vďaka tomu a pre mlieko nezvykle vysokej koncentrácii vitamínu C a D je toto mlieko výnimočné.
CELOROČNE PASENÉ ORGANICKÉ OSLIE MLIEKO
Z raja uprostred Atlantického oceánu
Vďaka zemepisným a poveternostným podmienkam je naše oslie mlieko jedinečné a prirodzene bohaté na omega-3. Uprostred centrálneho chrbta Atlantického oceánu, asi v tretine cesty medzi západným pobrežím európskeho kontinentu a východným pobrežím Severnej Ameriky, vlastne Azory zodpovedajú najzápadnejšej časti Európy. Jeho poloha v centrálnej oblasti severného Atlantiku umožnila, aby Azorské ostrovy boli po stáročia skutočnou križovatkou transatlantických ciest. Deväť ostrovov vulkanického pôvodu v súostroví má rôzne morfologické charakteristiky, ale so spoločnými geologickými rysmi. Azory majú mierne prímorské podnebie. Zemepisná šírka, ostrovná poloha, reliéf a teplé prúdenie Mexického zálivu sú faktory, ktorých kombinovaná funkcia určuje klimatické vlastnosti súostrovia, najmä jeho termo-zrážkový režim. Poveternostné podmienky Azorských ostrovov, ktoré sa vyznačujú častými a dobre rozloženými dažďami počas celého roka, umožňujú ostrovom mať vždy zelené a produktívne pasienky, ktoré sú v kombinácii s vulkanickou pôdou veľmi úrodné, čo uľahčuje rast trávy, bohatej na prekurzory omega-3 aj vit K2, počas celého roka, na úrovni mora aj vo vysokých nadmorských výškach.
Terceira, zdrojový ostrov nášho mlieka, je bohatá na biologickú rozmanitosť a je na nej toho toľko na videnie. Nielen, že má neuveriteľnú krajinu, ale ostrov má úplne jedinečné dedičstvo vo všetkých smeroch. Môžeme tu vidieť najväčšie rozlohy endemických lesov a nekonečne stálezelené pasienky.
OSLIE MLIEKO PRÍRODNÁ LIEČBA
Oslie mlieko sa tradične využíva ako prírodná liečba tráviacich ťažkostí, najmä vďaka svojmu špecifickému zloženiu, ktoré podporuje zdravie črevného traktu. Jeho historické použitie siaha až do dávnych dôb, kedy bolo využívané na liečbu problémov s trávením u detí aj dospelých. Vďaka vysokému obsahu lyzozýmu, ktorý má silné antimikrobiálne účinky, oslie mlieko účinne ničí patogénne baktérie v črevách a tým prispieva k zdraviu črevnej mikroflóry.
Lyzozým je enzým prirodzene sa vyskytujúci v oslím mlieku, ktorý hrá zásadnú úlohu pri eliminácii škodlivých baktérií. Tento enzým štiepi bunkové steny patogénnych mikroorganizmov, čo napomáha predchádzať infekciám, znižuje riziko črevných ochorení a zlepšuje celkový stav črevnej flóry. To je obzvlášť dôležité u malých detí, najmä u tých, ktoré ešte nemajú plne vyvinutú imunitu.
Ďalšou kľúčovou zložkou oslieho mlieka sú imunoglobulíny, ktoré podporujú prirodzenú imunitu a pomáhajú bojovať proti infekciám v tele. Tieto proteíny sú nevyhnutné pre posilnenie imunitnej odpovede a tiež prispievajú k regenerácii črevnej flóry. Oslie mlieko je preto ideálne pre predčasne narodené alebo choré deti, ktoré nemôžu konzumovať bežné kravské mlieko, ktoré je pre ne príliš kyslé a môže zhoršiť ich zdravotný stav.
LYZOZÝM V OSLÍM MLIEKU
Lyzozým je enzým s antibakteriálnymi vlastnosťami, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých telesných tekutinách, vrátane slín, sĺz a mlieka. Oslie mlieko má obzvlášť vysoký obsah lyzozýmu v porovnaní s inými druhmi mlieka, ako je kravské alebo kozie. Lyzozým pôsobí tým, že rozkladá peptidoglykánové vrstvy bunkových stien baktérií, čo vedie k narušeniu bakteriálnych buniek a ich následnej deštrukcii. Vďaka tomu je oslie mlieko účinným prírodným pomocníkom v boji proti bakteriálnym infekciám, najmä v zažívacom trakte, kde môže obmedzovať rast škodlivých baktérií.
Tento enzým hrá dôležitú úlohu v ochrane proti infekciám a posilnení prirodzenej imunity, pretože prispieva k rýchlejšej likvidácii patogénnych mikroorganizmov. V prípade zápalov a infekcií, najmä v tráviacom trakte, môže lyzozým z oslieho mlieka pomôcť znižovať zápalové procesy tým, že zabíja baktérie, ktoré spôsobujú infekcie, bez toho, aby pritom narušil prospešné baktérie, ktoré sú pre zdravie črevnej mikroflóry zásadné. Vysoký obsah lyzozýmu preto robí oslie mlieko nielen výživné, ale aj dôležitým podporným prostriedkom pre udržanie zdravého imunitného systému.
LAKTOFERÍN V OSLÍM MLIEKU
Laktoferín je ďalšia veľmi významná zložka oslieho mlieka so širokým spektrom biologických funkcií. Tento multifunkčný proteín, ktorý sa nachádza v mlieku cicavcov, najmä v materskom mlieku a vo vyššej koncentrácii v oslím mlieku, je známy pre svoje silné antimikrobiálne, antivírusové a protizápalové účinky. Laktoferín má schopnosť viazať a transportovať železo, čo je kľúčový mechanizmus v jeho antibakteriálnej funkcii. Baktérie potrebujú železo na rast, a tým, že ho laktoferín viaže, bráni baktériám v jeho využití, čo spomaľuje ich množenie a šírenie.
Laktoferín tiež podporuje aktivitu imunitných buniek, ako sú neutrofily, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v boji proti infekciám. Okrem toho má laktoferín antioxidačné vlastnosti, čím chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, a tiež protizápalové účinky, ktoré pomáhajú znižovať zápalové reakcie v tele.
Vďaka svojim imunomodulačným schopnostiam laktoferín tiež reguluje aktivitu imunitného systému a napomáha rovnováhe medzi stimuláciou a potlačením imunitnej reakcie, čo je dôležité pri prevencii autoimunitných ochorení a nadmerných zápalových reakcií. Laktoferín má taktiež antivírusové účinky, pretože zabraňuje vírusom vstupovať do buniek a tým znižuje riziko vírusových infekcií.
Kombinácia lyzozýmu a laktoferínu v oslím mlieku z neho robí prírodné antibiotikum s výraznými imunomodulačnými účinkami, ktoré podporuje ako prevenciu, tak aj liečbu infekcií a zápalových ochorení.
POZITÍVNE ÚČINKY OSLIEHO MLIEKA NA MIKROBIÓM
Oslie mlieko má vďaka svojmu unikátnemu zloženiu pozitívny vplyv na črevný mikrobióm, čo je súbor mikroorganizmov, ktoré žijú v našich črevách a hrajú zásadnú úlohu v trávení, metabolizme, a predovšetkým v regulácii imunitného systému. Vďaka prirodzenému obsahu prebiotík a podporujúcim účinkom na probiotiká oslie mlieko pomáha udržiavať zdravú rovnováhu mikrobioty a podporuje zdravie tráviaceho traktu.
HISTÓRIA UŽÍVANIA OSLIEHO MLIEKA
História užívania oslieho mlieka siaha až do starovekých civilizácií a hrá významnú úlohu v kultúrach, ako sú staroveký Egypt, Grécko a východná medicína. V Egypte bola kráľovná Kleopatra známa svojimi kúpeľmi v oslím mlieku, ktoré používala na zachovanie svojej krásy a mladistvosti. Legenda hovorí, že na tieto kúpele potrebovala mlieko od viac ako 700 oslov. Kleopatrina dôvera v osli mlieko bola založená na jeho schopnosti zjemniť a zregenerovať pleť, čo bolo spojené s jeho bohatým obsahom vitamínov a minerálov, najmä vitamínu E a kyseliny mliečnej.
V starovekom Grécku bolo oslie mlieko používané nielen na liečenie kožných chorôb, ale aj ako nápoj na posilnenie zdravia a vitality. Hippokrates, zakladateľ modernej medicíny, odporúčal oslie mlieko pre jeho terapeutické vlastnosti, najmä pri liečbe ochorení, ako sú dýchacie problémy, otravy alebo horúčky. Oslie mlieko bolo obzvlášť cenené pre svoje hypoalergénne zloženie, ktoré bolo ľahko stráviteľné a bolo často používané na liečbu detí a starších osôb.
V rámci východnej medicíny, najmä v tradičnej čínskej a ajurvédskej medicíne, bolo oslie mlieko považované za liečivý prostriedok na posilnenie imunitného systému a harmonizáciu tela. Oslie mlieko sa užívalo pri liečbe respiračných ochorení, tráviacich ťažkostí a tiež na podporu hojenia rán. Jeho regeneračné vlastnosti a schopnosť prispievať k vyváženému zdraviu sú v týchto tradíciách vysoko cenené dodnes.
Rimania z neho urobili luxusný nápoj: Poppea, manželka cisára Nera, používala oslie mlieko na udržanie lesku a vláčnosti svojej pokožky. Messalina, rímska cisárovná, manželka cisára Claudia I. (10 pred nl-54 n. l.) používala pleťové masky s oslím mliekom namočeným na krajcoch chleba.
Počas renesancie François 1er, kráľ Francúzska, vyčerpaný vojnami a výstrelkami: sa riadil radou lekára pôvodom z Konštantínopola, ktorý mu odporučil liek z oslieho mlieka, ktorý bol podľa jeho vlastných slov pre neho zázračný: „Jedného dňa mi mlieko od osla vrátilo zdravie."
Skutočne známe už od staroveku: Najstaršie historické záznamy pochádzajú až z roku 2500 pred naším letopočtom. Boli nájdené na egyptských basreliéfoch, ale až renesancia priniesla tomuto mlieku skutočnú vedeckú pozornosť.
V Indii sa aj dnes: oslie mlieko dáva novorodencom na posilnenie ich imunitného systému a tiež na to, aby „mali dobrý, silný hlas“ a nezabúdajme, že oslie mlieko sa ešte nedávno v 70. rokoch 20. storočia v Grécku reálne používalo ako veľmi účinná liečba dávivého ochorenia - čierneho kašľa.
Hérodotos, veľký grécky historik, zhrnul svoj zámer do vzorca: „nutrit, roborat, altérat“, to znamená „vyživuje, posilňuje a stimuluje“.
Hippokratove poznatky o vlastnostiach oslieho mlieka položili základ pre jeho dnešné využitie: Gréci považovali oslie mlieko za vynikajúci liek. Hippokrates ho odporúčal na všetky druhy stavov: od otravy, bolesti kĺbov, kašľa, infekcie až po hojenie rán a na gastrointestinálne problémy. Oslie mlieko ponúka širokú škálu použitia, ktorá dokazuje jeho aktuálnosť od staroveku až po modernú dobu.
Sun Simiao, kráľ medicíny za dynastie Tang, zaznamenal v prameni „Qianjin Food Treatment“: „Oslie mlieko: sladkej chuti, studenej povahy, sa hlavne používa na potieranie pľúcneho kašľa, smädu, žltačky, epilepsie u detí, gynekologických bolestí, akútnej angíny pectoris, horúčavy a červených očí a vyživuje jin.
Li Ši-čen, lekársky vedec z dynastie Ming, zaznamenal v prameni "Compendium of Materia Medica": "Oslie mlieko je sladké, studené a netoxické. Používa sa hlavne na liečbu horúčky a žltačky/pečene u detí. Je vhodné užívať na potieranie silnej horúčky, zmiernenie smädu a liečbu horúčky a kŕčov". Teplo, epilepsia u detí, časté tepelné varenie, zlé čchi, zmierňuje otravu teplom a zabraňuje akné a vyrážke."
Oslie mlieko sa predávalo na začiatku 20. storočia na kŕmenie osirelých bábätiek a na starostlivosť o choré deti, chorých a starých ľudí: V tradícii tohto používania oslieho mlieka sa zrodili tzv. asineries v Taliansku, Francúzsku, Belgicku, Švajčiarsku, Nemecku... Súčasný úspech týchto konkrétnych zariadení využívajúcich oslie mlieko potvrdzuje povesť predkov a dôležitosť jeho vitálnych vlastností z histórie. Storočia nijako neovplyvnili jeho kvality. Dnešná vedecká komunita uznáva prednosti tohto odkazu: oslie mlieko je v porovnaní s inými mliekami neporovnateľnou náhradou ľudského mlieka a prírodným produktom s potravinárskymi a kozmetickými vlastnosťami tak vzácnymi ako žiadne iné.
ZAJÍMAVOSŤ Z HISTÓRIE OSLIE MLIEKO
Takmer 117-ročná \"supercentenariánka\": María Capovilla bola ekvádorská superstoročná, ktorá bola v Guinessovej knihe rekordov uznaná ako najstaršia potvrdená žijúca osoba na svete v čase jej smrti. Bola poslednou potvrdenou osobou narodenou v 80. rokoch 19. storočia. V 116 rokoch a 347 dňoch v čase svojej smrti je najstaršou overenou osobou, ktorá kedy žila v Ekvádore. María aj jej rodina verili, že pravidelná konzumácia čerstvého oslieho mlieka z rodinnej farmy počas celej jej mladosti jej zaistilo túto nevídanú dlhovekosť. Mala 5 detí.
Uvádza sa tiež, že pápež František (87), hlava katolíckej cirkvi, dostával ako dieťa na pitie oslie mlieko (čo sám potvrdil).
POZITÍVNY VPLYV OSLIEHO MLIEKA NA PEČEŇ
Pečeň: Oslie mlieko uľavuje pečeni a zároveň dodáva základné aj unikátne živiny s minimom tuku a kalórií. Oslie mlieko bohaté na alfa-laktalbumín obsahuje veľa cystínu, aminokyseliny, ktorá pôsobí na pečeň a podporuje detoxikáciu. V Nemecku ponúkajú špecializované kliniky oslie mlieko v rámci rehabilitácie pre alkoholikov. Niekoľko dokumentov vysvetľuje, že kumys (fermentované mlieko viď vyššie) sa používa v sanatóriách ako medicína pri liečbe hepatitídy.
PROBIOTICKÉ ÚČINKY OSLIEHO MLIEKA
Aj keď oslie mlieko samo o sebe neobsahuje probiotiká v klasickom slova zmysle (živé mikroorganizmy, ktoré majú priamy pozitívny vplyv na zdravie), obsahuje zlúčeniny, ktoré podporujú rast a aktivitu probiotických baktérií v črevnom mikrobióme. Ako bolo uvedené vyššie, oslie mlieko vďaka svojim prebiotikám podporuje rast prospešných črevných baktérií, ako sú laktobacily a bifidobaktérie. Tieto baktérie sú dôležité nielen pre trávenie, ale aj pre ochranu pred patogénnymi mikroorganizmami, pretože vytvárajú prostredie, v ktorom sa škodlivé baktérie nemôžu množiť.
Výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia oslieho mlieka môže prispieť k obnoveniu rovnováhy črevnej mikroflóry po narušení antibiotikami alebo stresom, ktoré môžu viesť k črevným ťažkostiam a oslabeniu imunity. Podpora rastu probiotických baktérií tiež pomáha pri prevencii zápalových črevných ochorení a znižuje riziko vzniku chronických črevných zápalov.
PREBIOTIKÁ V OSLOM MLIEKU
Prebiotiká sú nestráviteľné zložky potravy, ktoré slúžia ako "potrava" pre prospešné baktérie v črevách. Oslie mlieko obsahuje oligosacharidy, čo sú komplexné sacharidy, ktoré pôsobia ako prebiotiká. Oligosacharidy v oslom mlieku majú osobitnú afinitu k rastu bifidobaktérií a laktobacilov, čo sú dva hlavné typy prospešných baktérií v ľudskom čreve. Tieto baktérie majú zásadnú úlohu v prevencii patogénnych infekcií, trávení a syntéze vitamínov. Pravidelná konzumácia oslieho mlieka podporuje ich rast a udržiava zdravý črevný mikrobióm, čo môže mať vplyv na zlepšenie imunity a trávenia.
Oligosacharidy v oslom mlieku tiež pôsobia protizápalovo a pomáhajú predchádzať črevným zápalom tým, že znižujú prítomnosť škodlivých baktérií, ktoré môžu spôsobovať črevné problémy ako je hnačka, syndróm dráždivého čreva (IBS) a iné črevné poruchy.
OSLIE MLIEKO A JEHO VPLYV NA MIKROBIÓM
Oslie mlieko má významné prínosy pre imunitný systém, čo ho robí obzvlášť cenným v prevencii a podpore zdravia. Jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú jeho pozitívne účinky na imunitu, je vysoký obsah imunoglobulínov, najmä IgG. Imunoglobulíny sú protilátky, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v ochrane organizmu proti patogénom, ako sú baktérie a vírusy. Oslie mlieko je bohaté na tieto protilátky, čo prispieva k posilneniu prirodzenej obranyschopnosti tela.
Ďalším dôležitým aspektom oslieho mlieka je jeho vysoký obsah lyzozýmu a laktoferínu, čo sú proteíny s antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami. Lyzozým pomáha rozkladať bunkové steny baktérií, zatiaľ čo laktoferín viaže železo, čo sťažuje množenie baktérií a prispieva k zdravej rovnováhe v tele. Tieto zložky prispievajú k celkovej imunitnej ochrane a pomáhajú znižovať riziko infekcií.
Oslie mlieko tiež podporuje zdravú mikroflóru čriev vďaka obsahu prebiotík a probiotík, čo má pozitívny vplyv na imunitný systém. Zdravá črevná mikrobiota je zásadná pre silnú imunitu, pretože až 70 % imunitných buniek sa nachádza v tráviacom trakte. Tým, že oslie mlieko podporuje zdravé črevné prostredie, napomáha udržaniu optimálneho imunitného systému a chráni organizmus pred zápalmi a autoimunitnými poruchami.c
VPLYV OSLIEHO MLIEKA NA ZDRAVIE ČRIEV A TRÁVENIE
Kombinácia prebiotík a podpory probiotík robí z osieho mlieka významného pomocníka pri podpore zdravého trávenia. Prebiotické oligosacharidy v oslom mlieku zlepšujú trávenie potravy tým, že podporujú rast prospešných baktérií, ktoré napomáhajú efektívnemu rozkladu zložiek potravy, a tým zvyšujú vstrebávanie živín, ako sú vitamíny, minerály a antioxidanty. Tým, že pomáha regulovať črevný mikrobióm, oslie mlieko tiež znižuje riziko vzniku zápchy a ďalších tráviacich problémov.
Prebiotiká navyše podporujú syntézu krátkych reťazcov mastných kyselín (SCFA) v črevách, ktoré majú kľúčovú úlohu pri ochrane črevnej bariéry a prevencii črevných zápalov. Zdravá črevná bariéra je nevyhnutná pre udržanie dobrého trávenia a absorpcie živín, čo prispieva k celkovému zdraviu organizmu.
Dodatočné parametre
Kategória: | Superpotraviny |
---|---|
EAN: | Zvoľte variant |
Pre koho: | Ženy, Muži, Športovci, Deti |
Štítky: | trávenie, imunita, detoxikácia, proti prechladnutiu, krása |
Typ: | Probiotiká, Prebiotiká |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.