Divoké Jaguárie Bôby (Theobroma bicolor) - 160g (NAIVE)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Divoké Jaguárie Bôby (Theobroma bicolor) - 160g (Naive)
VZÁCNE JAGUÁRIE KAKAO
Limitované len na niekoľko sto kusov! Z celkových 60 kg bôbov, ktoré Domantas získal priamo zo zdroja v Strednej Amerike počas svojej osobnej cesty za kakaom po Venezuele a Južnej Amerike, sa podarilo vyrobiť iba obmedzené množstvo tejto unikátnej čokolády.
Divoké Theobroma bicolor, známe tiež ako jaguárie kakao, je jedným z najvzácnejších druhov rodu Theobroma, popri známejšom Theobroma cacao (bežné kakao). Tradícia hovorí, že v divokej tropickej džungli stále rastie niekoľko tisíc skrytých stromov jaguárieho kakaa. Od praveku sa toto kakao používalo na potravinové aj rituálne účely, čo vždy fascinovalo Domantasa Užpalisa.
Vďaka tejto fascinácii, svojej inovatívnej vášni, túžbe po dobrodružstve a osobnej expedícii, bol Domantas schopný vybudovať veľmi obmedzený a malý, ale priamy dodávateľský reťazec tejto divokej rarity pre svoju čokoládu Naive. Ako sám radí: „Ak máte záujem, vyskúšajte niektoré ihneď, kým nebudú navždy preč.“
NUTRIČNÁ HODNOTA JAGUÁRIEHO KAKAA
Každá bôb jaguárieho kakaa obsahuje 31% špecifickej vlákniny, okolo 15% čistých bielkovín, stabilné nasýtené kakaové tuky a protizápalové omega-9 mastné kyseliny. Kakao Jaguar je plné serotonínových zlúčenín, ktoré zlepšujú náladu a majú vplyv na kognitívne funkcie, čo mu dáva prezývku „Brain Bean“ (vyzerá tiež ako mozog - nie je to náhoda).
PROFIL TUKOV JAGUÁRIEHO KAKAA
Profil tuku v jaguárích bôboch (50 g na 100 g) zahŕňa približne 52% nasýtených, 45% mono-nenasýtených a iba 3% poly-nenasýtených mastných kyselín. Medzi nimi je 7% kyseliny palmitovej, 0,5% kyseliny margarovej, 43% kyseliny stearovej, 2% kyseliny arachovej, 3% kyseliny linolovej omega-6 a 45% kyseliny olejovej omega-9, ktorá sa hojne vyskytuje aj v olivovom oleji.
ANTIOXIDAČNÉ PÔSOBENIE
Antioxidačné zloženie jaguárieho kakaa, vďaka svojej svetlej farbe, sa výrazne líši od bežného tmavého kakaa T. cacao. Obsahuje iba polovicu rovnakých typov kakaových antioxidantov, ale až 1000-krát viac menej známeho flavonoidu myricetínu. Navyše má jaguárie kakao vyššie hladiny rôznych iných fenolových kyselín.
DIVOKÉ JAGUÁRIE KAKAO
Divoké jaguárie kakao je extrémne vzácne a hrozí mu vyhynutie, pretože jeho stromy rýchlo miznú z prirodzeného prostredia v Strednej Amerike. V oblastiach, kde je stále cenené, sa stromy vyskytujú zriedka a väčšina pôvodných stromov existuje skôr ako relikvie alebo rastie divoko vo voľnej prírode. Struky jaguárieho kakaa vydávajú silnú vôňu jeden až dva týždne po páde zo stromu, s večernými hodinami obzvlášť aromatickými. Ako struky vysychajú, ich povrch pripomína vzor jaguárej kože.
Každý struk obsahuje v priemere 30-50 bôbov zabalených do šťavnatého žltého slizu. Na rozdiel od T. cacao neobsahujú zrelé bôby jaguárieho kakaa významné množstvo alkaloidov, ako je kofeín, čo znamená, že ich chuť nie je vôbec horká. Počiatočná chuť pripomína čerstvé mandle alebo makadamie a mierne nezrelé avokádo, nasledované tónmi opečeného chleba s korenenými, dymovými a čokoládovými tónmi po niekoľkých sekundách. Dochuť je viacvrstvová a dlhá, trvajúca až 5 minút, s minimálnou horkosťou alebo zvieravosťou.
Chuťovo sú jaguárie bôby najviac podobné makadamiovým orieškom a pripomínajú "maslovú sušienku". Tieto vzácne bôby sú určené pre všetkých, ktorí chcú vyskúšať niečo ultra raritného a jedinečného.
O DOMANTASOVEJ NAIVE
V malom mestečku na východnej strane Litvy vyrába Chocolate Naive svoje unikátne čokolády ,,od bôbov po tabuľku". Každé skoré ráno čokoládový majster starostlivo praží čerstvé kakaové bôby, ktorých lahodná vôňa jemne prebúdza obyvateľov mesta. Rovnako ako pred sto rokmi sa v Naive kakaové bôby pomaly konšujú, aby sa uvoľnila ich mimoriadna paleta chutí s tónmi ovocia, orechov a kvetín. Tieto ručne vyrobené tyčinky sú uložené na neskôr, aby vyzreli a potom sa vytvárajú rôznorodé rady príchutí s prírodnými superpotravinami a korením. V Chocolate Naive, jednom z iba 200 výrobcov tohto typu na celom svete, začína celý výrobný cyklus už sušeným kakaovým bôbom...
VÝBER ŠPIČKOVÝCH KAKAOVÝCH BÔBOV
Špičkové kakaové bôby sú starostlivo vyberané z výnimočných fariem. Potom sú transportované starými námornými cestami do Európy a nakoniec do Litvy, domova Chocolate Naive. Pre Naive sú najdôležitejšie dva kľúčové princípy: Po prvé - pracujú iba s tými najlepšími ingredienciami na svete. Po druhé - snažia sa stať remeselníkmi svetovej úrovne v práci s týmito ingredienciami. Toď vše. Naive vyrába čokoládu spôsobmi, ktoré maximálne pomáhajú odhaliť charakter konkrétneho kakaového bôbu. Čokoláda sa konečne zrodí až po starostlivej analýze chuti, farby, vône a štruktúry. Už nejakú dobu Naive výrobky stavajú Litvu na mapu delikates ako vychádzajúcu hviezdu svetovej gurmánskej čokolády. Zažite sami na sebe kúsok nášho tajomstva.
Divoké Jaguárie Bôby (Theobroma bicolor) - (Naive)
HMOTNOSŤ: 160 g
VYROBENÉ: Litva Krajina pôvodu kakaa: Stredná Amerika
ZLOŽENIE: jaguárie kakaové bôby*
*divoké/úplne prírodné
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 2320 kJ/600 kcal
Tuky 50 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 35 g
Sacharidy 36 g (Väčšina ako vláknina - 31g)
z toho cukry 1 g
Bielkoviny 13 g (až 25g podľa šarže)
Soľ 0mg
SKLADOVANIE: Skladujte v chlade a suchu.
Dodatočné parametre
Kategória: | 100% Čokolády |
---|---|
Hmotnosť: | 0.25 kg |
EAN: | 4779031531536 |
Pre koho: | Ženy, Muži, Športovci, Deti |
Štítky: | energie |
Položka bola vypredaná… |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.