SUROVÝ RAW MED -460g (Litva)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
SUROVÝ RAW MED z LITVY
HAČINOKO - POKRM Z VČELIEHO MÄSA
V Japonsku je pokrm z včelieho mäsa známy ako hačinoko, ktorý kombinuje sladkú chuť s hrejivým živočíšnym obsahom. Konzumujete bielkovinami a vitamínmi nabité včelie mäso, teda larvy, kukly, červíky a kusy dospelých včiel. V mede Naive je tomu podobne, chuť včiel je však neutrálna a v hustej sladkosti medu a pestrej škále chutí tohto elixíru nie je takmer cítiť.
ZDROJ VČELIEHO MÄSA
Zdrojom včelieho mäsa môžu byť dospelé včely, kukly alebo larvy, pričom častejšie sa využívajú larvy a kukly. Vzhľadom na veľkú kultúrnu odlišnosť Európy je tento významný včelí produkt vo východnej apiterapii u nás na okraji záujmu a často nepochopený. V iných častiach sveta je hmyz bežnou súčasťou jedálnička, vyhľadávanou pre jeho vysokú výživovú hodnotu, ľahkú dostupnosť a udržateľnosť. Domorodci často preferujú plásty so včelím plodom pred mednými zásobami. V Japonsku a Číne sú trúdí larvy, kukly a dospelé včely predávané ako delikatesy, podobne ako vo Francúzsku slimáky.
SUŠENÁ DOSPELÁ VČELA
Sušená dospelá včela medonosná obsahuje až 50 % bielkovín, 8 % tukov (bez cholesterolu), 27 % cukrov (pokiaľ má včela medový vačok plný nektáru, inak 0 %) a 11 % chitínu. Nezanedbateľný je tiež obsah vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu D a všetkých esenciálnych aminokyselín. Oproti ostatnému jedlému hmyzu má včela mnoho výhod: včely v úli udržujú čistotu, živia sa medom a peľom, ktorý bežne konzumujeme, a dospelé včely v úli nekália. V mnohých krajinách domorodci konzumujú včely od plodov až po dospelé jedince žuvaním čerstvých plástov či s medom a pergou. Chuť aj výživová hodnota je vždy umocnená peľom a medom, ktorý včelie telá prirodzene zakonzervuje.
BIODYNAMICKÉ VČELÍNY
Biodynamické, 130 rokov staré včelíny Naive sa nachádzajú vedľa lesa, kde včely zhromažďujú vynikajúci nektár. Vďaka jedinečnej polohe má med a peľ tmavo jantárovú farbu a tóny machovej zeme a lesa. Z pohľadu znalca je táto produkcia viac ako bio. Za viac ako 10 rokov produkcie svojej unikátnej čokolády nadviazala spoločnosť Naive krásne a úzke vzťahy s lokálnymi producentmi po celom svete. Podľa zakladateľa sú však tie najmenšie produkcie a farmári, často z odľahlých lokalít, tými najcennejšími partnermi.
Farba a konzistencia medu sa môže líšiť na základe ročných období.
AKTUÁLNA ÚRODA 2022 PONÚKLA 3 FARBY:
- Svetlý/jar - čerešne, jablone, púpavy, sedmokrásky, bylinky, lúčne skoro kvitnúce rastliny.. (kryštalizácia, tuhšia)
- Hnedý/karamelový/začiatok leta - lúčne kvety, les, túžobník... (kryštalizácia, tuhší)
- Tmavý/koniec leta - les, neskoré kvety, borovica, pohánka.. (tekutejší)
SUROVÝ PRÍRODNÝ RAW MED
Prírodný, nepasterizovaný, nefiltrovaný (živé enzýmy, vitamíny, minerály a všetky ostatné živiny sú zachované ako celistvé jedlo) - čerstvé, priamo z včelieho úľa! Nespracovaný surový stav poskytuje maximálnu hladinu prírodných antioxidantov a plne prospešných faktorov ako funkčná celistvá potravina. Prirodzene kryštalizovaný, energeticky nabitý - skutočný surový med.
Iba pravý surový med, ktorý nikdy nebol spracovaný, kryštalizuje s intenzitou a má plne prospešné vlastnosti, ktoré mala príroda v úmysle. Antioxidačná aktivita: Známe prírodné antioxidačné zlúčeniny v tomto naturálnom sladidle existujú pre jeho zachovanie (konzerváciu) a kvalitu, proti žltnutiu a zafarbeniu - preto sa uzavretý surový med nikdy nepokazí. Hladiny antioxidantov nájdených v mede sú hmotnostne podobné niektorým druhom ovocia a zeleniny.
Atletický výkon: Med je skvelý zdroj energie pred tréningom, ktorý pomáha vytrvalosti športovca a pomáha svalom športovca zotaviť sa po pretekoch alebo cvičení.
Kozmetické vlastnosti: Med je prírodný zvlhčovač, čo znamená, že má schopnosť priťahovať a zadržiavať vlhkosť. Skúste použiť med do pleťových masiek, kúpeľových olejov, vlasových kondicionérov a ďalších.
Med je chuťou sladší ako cukor, takže na prípadné sladenie je vždy potrebné menej. Štúdie ukázali, že jedlá pripravené s medom vydržia dlhšie a skvele chutia.
Tento med sa nikdy násilne a tepelne nespracováva, aby bol tekutý (roztierateľný).
- 100% čistý, nepasterizovaný a živý med
- Priamo zo 130 rokov starých biodynamických úľov umiestnených v lesnej oblasti Litvy (ďaleko od mestských znečisťujúcich látok)
- Úžasná a plná chuť (veľmi odlišná od medu v supermarkete)
- Najvyššie možné množstvo živých enzýmov, vitamínov, minerálov, antioxidantov a liečivých látok medu
- Prebiotické vlastnosti: Pomáha podporovať rast a aktivitu bifidobaktérií.
- Vrátane plástu a včiel, poskytujúcich výslednému produktu unikátne vysokú výživovú hodnotu
JE MED OD VČELÁRA RAW?
Aj keby ste sa ako včelár akokoľvek snažili, málokedy by sa vám podarilo vyprodukovať naozaj RAW med. Tepelne neupravovať si môžu dovoliť len tí včelári, ktorí vytáčajú med z plástov priamo do fliaš (to znamená tí najmenší) alebo nádob, z ktorých ho potom plánujú aj konzumovať (to je práve tento med). Tým bežne nedocielia dokonalú čistotu (tu je cieľ opačný takže to nevadí, v mede chceme nechať úplne všetko). Tepelne neopracovaný med býva navyše tvrdý ako kameň (podľa druhu). Akonáhle ho vytočíte, stuhne a bez toho aby ste ho zahriali ho môžete začať akurát tak bagrovať. Žiadne nalievanie do pohárov sa nekoná.
Trendy v stravovaní sú na vzostupe už dlhé roky a medzi nimi aj populárny RAW štýl, ktorý uprednostňuje potraviny upravované do 40°C. Ak je niečo dobré jesť surové, tak je to med!
VČELIE PRODUKTY
Všetky včelie produkty sú vlastne tajomná prírodná alchýmia. Gramom ku gramu a synergiou zloženia, neexistujú na planéte zemi dokonalejšie potraviny, ako sú výsledné produkty práce neuveriteľných včiel - či už ide o med, perga (včelí chlieb) alebo materskú kašičku
Je známe, že keby všetci top vedci sveta a najlepšie laboratóriá ľudstva dohromady skúsili vyrobiť naozaj najlepšie a najdokonalejšie doplnky stravy pre ľudské zdravie - vznikalo by len niečo podobné včelím produktom.
Avšak ani dnes nie sme stále schopní vyrobiť med, ale niečo podobné základnému medu. Veľkú časť látok a obsah v perzie alebo v materskej kašičke ešte človek ani neidentifikoval, nepomenoval - ani správne nepochopil, v tomto môžeme uvidieť podobnosť u niektorých elementov.
JE KAŽDÝ MED RAW?
Každý jeden med, ktorý v obchode bežne kúpite, je tepelne upravený. Robí sa to tak odjakživa, tekutý sa lepšie plní do fliaš, ľahšie sa čistí a dobre sa s ním manipuluje aj u vás doma. Ešte vyššou teplotou sa potom totiž rozbíja aj kryštalická mriežka a med sa stáva tekutým. Podľa zákona je dovolené med zahrievať na max. 50° – 55°C tak, aby sa v ňom nevytvorili nežiaduce enzýmy HMF (hydroxymetylfurural). Tieto látky nie sú nijako extra škodlivé, ale naznačujú, že sa to s ohrievaním prehnalo a med prišiel o väčšinu svojich liečivých látok a enzýmy. Bežne sú na to všetky Raw medy testované. Aj keď sa medy teda tvária ako neohriate, tak už len pre rozmiešanie pred klasickým spracovaním vo veľkých nerezových nádobách sa vždy zahrievajú väčšinou pri teplotách niekde medzi 40-55°.
Odporúčaná terapeutická denná dávka začína na 1 čaj. lyžičke kvalitného medu, pamätajte, med nie je pre človeka zdrojom alebo náhradou potrebných kalórií, ale skôr liečebným a doplnkovým prírodným produktom terapeutickej kvality a sily - prejedanie sa medom kvôli jeho chuti teda nemá žiadne násobné účinky alebo zmysel! Nezabúdajte na RW myšlienku jednoduchej „Bohatej skromnosti“.
Balenie: 460g Zloženie: RAW včelí med*, plást*, včelie telá*
*divoká, úplne prírodná produkcia
Krajina Pôvodu: Litva (lesná oblasť)
Trvanlivosť: (nájdete na boku krabice obalu)
Nutričné hodnoty: Energetická hodnota kJ: 1271/Kcal: 310
Tuk: 0g Sacharidy: 76,4g, z toho cukry: 76,4g, Bielkoviny: 1g
Produkcia: Mulate UAB (Zietelos 3, Litva) www.chocolatenaive.com
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.