Pravé banániky v 100% čokoláde -150g/1500g (Ekvádor)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
AJALA banániky v 100% čokoláde (Ekvádor)
O AJALE
Celé dobrodružstvo AJALY začalo, keď kamarát zakladateľov priviezol z Guatemaly čokoládu od pôvodných obyvateľov strednej Ameriky. Ochutnávka tejto mayskej čokolády bola pre zakladateľov AJALY neskutočným zážitkom, kedy sa absolútne nadšenie striedalo s prekvapením z neobvyklej chuti. Bez veľkej nadsázky tvrdia, že prezreli, pretože čokoláda chutila úplne inak ako tie, ktoré si doteraz kupovali. A tak sa začali o čokoládu viac zaujímať a zistili veľa zaujímavých vecí. Napríklad, že v Európe nie je jednoduché poctivú a pravú čokoládu získať. Alebo, že Československo bolo za prvej republiky tretím najväčším spracovateľom kakaových bôbov na svete. To všetko bolo inšpiráciou k založeniu manufaktúry AJALA CHOCOLATE. A čo vlastne ajala znamená? V mayskom jazyku je to prebudenie a presne také pocity by sme vám radi odovzdali. Aby vás už prvý kúsok prekvapil a prebudil zvedavosť aj túžbu po ďalšom poznávaní...
Jedna z najlepších STOVIEK, ktorú aktuálne skúsite je práve od tejto skvelej českej značky AJALA... a teraz si predstavte, že sme v takej stovke okúpali prémiové na slnku sušené baby banániky virunga z Ugandy! Ide o úplne unikátny a 100% prírodný produkt bez zrnka cukru, ktorý nadchne každého od detí, cez športovcov až po seniorov!
Dokonalá desiata od AJALY plná minerálov a energie, bez cukru
- geniálne spojenie pravého banánu a 100% čokolády
- nekompromisné zloženie bez cukru
- suroviny priamo od farmárov
- pestované bez chémie a s rešpektom k prírode
- úžasné chuťové opojenie a výživa
- už 2-3 kúsky vďaka použitiu 100% čokolády dodajú skvelú energiu a dostatočne zasýtia!
- perfektná pred-tréningová desiata plná vitamínov a hlavne minerálov ako je: draslík, horčík, kremík, selén, zinok, fosfor, meď, železo, vápnik a ďalšie!
Nesmierne jemná a dokonale spracovaná 100% čokoláda AJALA je bez horkosti. S maslovou notou, tučnou lahodnosťou a jemnosťou kvetov v kombinácii s intenzitou 100% čistého Ekvádorského kakaa (výberových bôbov farmy Hacienda Limon) ide o umelecké dielo na poli stoviek! Pre milovníkov banánov (a najmä pre športovcov) je toto kombo baby banániky/kakao dokonalý energy snack.
100% AJALA - Táto výnimočná čokoláda obsahuje len jednu surovinu, a to vzácne kakaové bôby odrody Arriba Nacional z Ekvádoru. Ucítite v nej pravú intenzívnu kakaovú chuť, jemné ovocné tóny a príjemnú maslovú textúru. Je poriadne nabitá antioxidantmi, minerálmi a ďalšími zdraviu prospešnými látkami. Užite si naplno všetky benefity mayského pokrmu bohov v tej najčistejšej podobe..
História vzácnej odrody Arriba Nacional siaha až do roku 3000 pred n. l. a dodnes je vysoko cenená a vyhľadávaná pre svoju jedinečnú kvetinovú arómu a bohatý chuťový profil. Farma Hacienda Limon, kde sa tieto mimoriadne kakaové bôby pestujú, bola založená v roku 1998 a pracuje na nej 45 miestnych zamestnancov. Farmári sa o kakaovníky starostlivo starajú, kakaové bôby tiež fermentujú a sušia.
Hacienda Limon sa nachádza v srdci Ekvádoru v blízkosti úpätia sopky COTOPAXI. Vďaka vulkanickej pôde, tropickému a vlhkému podnebiu je plantáž s veľkosťou 192 ha veľmi úrodná. V súčasnosti farmu vlastní Nemecká udržateľná spoločnosť 12tree, ktorá tu od roku 2019 realizuje niekoľko sociálnych programov pre zamestnancov.
Na úpätí mystických Ánd medzi nekonečnými plantážami kakaa a banánov patrí Hacienda Limon do dediny Moraspungo v provincii Cotopaxi v Ekvádore. Cotopaxi je tiež 5900 m vysoká aktívna sopka, ktorá sa nachádza uprostred národného parku.
*** Jemne pražené, mleté žulovými kameňmi, temperované, s láskou balené. ***
,,100% čokolády sú všeobecne moje najobľúbenejšie a osobne ich používam aj ako prírodné tonikum/energizér pred tréningami - nepôsobia stimulačne a bez reálnej energie ako napríklad káva/nakopávače a nezasahujú ani do spánku ani do CNS - sú vybalancované vysokým obsahom theobromínu a nie sú energizérom len na základe stimulácie, ale najmä na základe skutočnej a objemnej kalorickej hodnoty (najm. z kakaových tukov), ktorá je významná aj vo veľmi malom množstve gramáže (20-30g). Bežne na 50g odjazdím perfektný tréning aj v noci a potom idem hneď spať. Obsah ďalších mnohých živín, najm. horčíka a ďalších minerálov podporuje výkon aj regeneráciu.´´
,,Theobromín je v rovnakej triede stimulantov ako kofeín, ale je úplne odlišný, pretože ponúka dlhšie trvajúcu a uvoľnenejšiu energiu bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromín kofeín dokonale balancuje. Na rozdiel od kofeínu nie je theobromín stimulantom centrálneho nervového systému, a preto obvykle neprodukuje pocity na hrane nervozity a hl. nie je návykový. Energia z theobromínu dodáva viac sústredenia a skôr harmonizuje/stabilizuje než nakopáva. Theobromín a kofeín sú podobne konštruované typy farmakologicky aktívnych látok, ale s citeľne odlišnými účinkami. Theobromín je jemný, mierny, má pomalý nástup, je dlhodobý a nie je návykový, zatiaľ čo kofeín je intenzívny, silný, rýchlo pôsobiaci, krátkodobý a úplne návykový. Efekty prírodných alkaloidov vo vysokopercentnej čokoláde sú skvele stabilizované jej bohatým tukom, vlákninou a mikroživinami a pôsobia v celku neuveriteľných 200+ látok synergicky ako superpotravina - i preto sa kakau už od Aztékov prezýva pokrm bohov.´´
100% AJALA, ktorá obaľuje tieto banániky je rovnako ako všetky kvalitné 100% tabuľky veľmi bohatá na energiu stabilných tukov, špecifickú vlákninu, bielkoviny, minerály, antioxidanty a teobromín - podľa nutričného zloženia a množstva tuku/sacharidov/bielkovín, ktoré je vďaka pôvodu bôbov a spracovaniu špecifické a unikátne pre každú značku a druh čokolády je možné vyčítať aj očakávať zaujímavé rozdiely.
VÝROBA ČOKOLÁDY AJALA
Za opravdivou a komplexnou chuťou čokolády Ajala sú nielen poctivé suroviny (výberové kakaové bôby), ale aj pracovný postup, v ktorom sa nič nedá ošidiť..
Premena kakaového bôbu na tabuľku čokolády trvá v AJALA manufaktúre asi desať dní. To je naozaj veľa času, každá hodina navyše sa ale vyplatí.
Možno už si to ani neuvedomujeme, ale priemyselne vyrábané čokolády (čo sú vlastne všetky, ktoré nájdete v supermarketoch) pochádzajú od niekoľkých málo firiem. Tie sa sústreďujú na znižovanie nákladov a vyššie predaje aj za cenu horšej kvality samotnej čokolády. So supermarketovou čokoládou je to ťažké. Nikdy vás plne neuspokojí, takže chcete stále viac a často ju zjete na posedenie. Naša čokoláda zamestná vaše chuťové aj čuchové bunky, donúti vás premýšľať a podobne ako vo víne v nej nájdete mnoho prekvapivých tónov. To všetko je zárukou, že vám jedna malá tabuľka vydrží dlhú dobu!
TRIEDENIE
Kakaové bôby k nám od farmárov dorazia riadne fermetované a usušené. My ich najskôr ručne preberieme a pretriedime. Hľadáme čokoľvek, čo tam nepatrí, napríklad vlákna z vreca alebo kamienky. Preč musia ísť aj všetky prasknuté či defektné bôby, aby v čokoláde bolo len to najlepšie. Proste Popoluška handra. Občas sa niekto diví, že toho vyhodíme celkom dosť, ale práve tieto detaily tvoria rozdiel medzi veľmi dobrou a vynikajúcou čokoládou.
PRAŽENIE A DRVENIE
Po dôkladnej kontrole kakaové bôby veľmi šetrne upražíme. Nízka teplota praženia nám pomôže vytvoriť ten najlepší chuťový zážitok a zároveň zachová čo najviac zdraviu prospešných látok. Po upražení a schladení bôby rozdrvíme a zbavíme šupiek. Tento proces sa odborne nazýva winnowing a my sme si naň postavili vlastný stroj!
MLENIE
Po odstránení šupiek zostanú tzv. nibsy, rozdrvené kakaové bôby, ktoré sú samy o sebe veľmi chutné. Naša práca ďalej pokračuje mletím v melangeri – žulovom mlyne. Tento spôsob spracovania je k bôbom veľmi šetrný, pretože sa zahrievajú iba prirodzeným trením. Bôby sa v melangeri melú 2-3 dni.
ZRENIE
Akonáhle je čokoláda zomletá, nechávame ju v čokoládových blokoch odpočívať (zrieť). Chce to čas, aby dobehli všetky procesy začaté mletím a my mohli čokoládovú hmotu konečne premeniť na tabuľku čokolády.
TEMPEROVANIE (NOVODOBÁ ALCHÝMIA)
Temperácia predstavuje proces zahriatia, schladenia a opätovného zahriatia, vďaka ktorému sa zjednotí kryštalická štruktúra čokoládového masla a čokoláda je potom krásne lesklá a chrumká. Ide o veľmi dôležitú činnosť, s ktorou nám pomáha špeciálny temperovací stroj. Čokoládu následne plníme do foriem a chladíme..
BALENIE
Po vychladení balíme čokolády ručne do dvoch vrstiev. Najskôr do izolačného alupapiera a potom do ručne tlačených obalov, ktoré pre nás vyrába tlačiarenská dielňa Calico. Dizajn vychádza z historických motívov používaných za prvej republiky, keď bolo Československo treťou najväčšou spracovateľom kakaových bôbov na svete. Práve na toto obdobie a tradíciu by sme radi nadviazali. Potom ešte nalepíme potrebné ceduľky a už len poprajeme čokoláde šťastnú cestu k vám!
Superpotravina na posilnenie energie.
HMOTNOSŤ: 150g
KRAJINA PÔVODU: Ekvádor (kakao), Uganda (banániky), ČR (Výroba)
ZLOŽENIE: Baby banániky sušené, kakaové bôby jedného pôvodu (Hacienda Limon). Obsah kakaovej sušiny v poleve 100 %. Môže obsahovať stopy sušených škrupinových plodov. BEZ lepku.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 2356 kJ/563 kcal
Tuky 38,16 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 27,12 g
Sacharidy 51,9 g, z toho cukry 34,4 g (prírodné cukry banánov, nie pridaný cukor)
Bielkoviny 6,1 g
Soľ 0g
Aróma profil čokoládovej polevy: Silná kakaová intenzita s maslovou notou a jemnosťou s tónmi čerstvého ovocia a krému
vegánske
SKLADOVANIE: Skladujte v chlade a suchu.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.