PERGA včelí chlieb v čokoláde -140g (NAIVE)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Čerstvá PERGA z Litvy -200g (NAIVE)
Biodynamické 130-ročné včelíny Naive sa nachádzajú hneď vedľa lesa, kde včely zhromažďujú svoj vynikajúci nektár. Vďaka svojej jedinečnej polohe je med a peľ tmavo jantárovo sfarbený a má tóny machovej zeme a lesa. Z pohľadu znalca je táto produkcia viac ako bio. Za viac ako 10 rokov produkcie svojej unikátnej čokolády nadviazala spoločnosť Naive krásne a úzke vzťahy s lokálnymi producentmi pracujúcimi v súlade s prírodou po celej planéte. Avšak podľa slov zakladateľa a jeho bohatých skúseností sú to tie najmenšie produkcie a farmári, často z odľahlých lokalít, ktorí produkujú tie najlepšie suroviny, väčšinou navyše úplne remeselnými a tradičnými postupmi, odovzdávanými z generácie na generáciu.
ČO JE PERGA ?
Ide o prírodnú plne celistvú potravinu/produkt včelieho úľa. Ide o čistý Ide o čistý lokálny kvetový peľ, ktorý je špeciálne prepracovaný včelami priamo v ich úli. Tak ako ľudia si kvasia napríklad kefír, tak aj včely nechávajú účelne svoj peľ napospas prírodnému kvasnému procesu, počas ktorého vznikajú veľmi dôležité substancie. Peľ je produkt samčích pohlavných orgánov rastlín (prašníkov), slúžiaci na opelenie materských orgánov (príp. samičích rastlín).
Peľ včely zbierajú predovšetkým na kvetoch entomofilných (hmyzomilných) rastlín, kde ho rouskujú a za pomoci peľových košíčkov (na končatinách) nosia do svojho spoločenstva. Má bielkovinový charakter a je vôbec najdôležitejšou zložkou potravy včiel. Je úplne nepostrádateľný pri vývoji včelieho plodu, výžive mladých včiel a ako zložka materskej kašičky pri výžive včelej kráľovnej. Bez kvalitného peľu včelie spoločenstvo degeneruje a umiera. Peľ včely ukladajú v úli do plástov nad plod a do špeciálnych plástov (včelích dosiek).
V úli včely pevne balia peľ do malých buniek a miešajú ho precízne s ostatnými uvedenými zložkami, nakoniec bunku ešte zapečatia voskom a započne proces fermentácie. Po niekoľkých týždňoch potom dochádza k veľkej čarovnej transformácii a vzniká PERGA.
PERGA A JEJ ZLOŽENIE
Presné nutričné hodnoty sa nedajú u prírodného produktu tohto typu stanoviť a sú premenlivé podľa prírodných vplyvov. Priemerne však Perga obsahuje cca 20-30% bielkovín, 30% sacharidov a 2% lipidov. Tieto makro-živiny sú však natoľko bio-dostupné, že niekoľkokrát prevyšujú množstvo, ktoré by bolo potrebné pre rovnakú výživu z inej potraviny.
Z mála telo dostane dostatok živinami a preto neodporúčame brať väčšie množstvo Pergy. Navyše väčšie množstvo zvyškového vosku v Perze by tiež pri neodplivnutí mohlo pri vysokom príjme naraz dráždiť žalúdok. Najlepšie je jesť Ambrosiu v malých dávkach (max. 5-10g) viackrát za deň.
PERGA ENZÝMY:
Enzým sa dá definovať ako "princíp života v bunke" - Bez enzýmov by bol život nemožný. Včelí chlieb obsahuje každú živinu potrebnú na vytvorenie živých buniek. Obsahuje tisíce (majoritných aj minoritných) dôležitých enzýmov a koenzýmov. To je mnohokrát viac, ako má ktorákoľvek iná potravina na tejto zemi. Enzýmy v tele nie sú dôležité len pre nepretržitú regeneráciu krvi, tkanív, orgánov a kostí, ale aj pre správne trávenie a udržanie všetkých životných pochodov.
PERGA VITAMÍNY A MINERÁLY:
Včelí chlieb je najucelenejšou potravinou v prírode. Obsahuje VŠETKY vitamíny (predovšetkým všetky vitamíny B-komplexu a vitamín C, ktoré sú rozpustné vo vode, a preto by sa mali užívať denne). Včelí peľ ďalej obsahuje vitamíny D, E, K a betakarotén (provitamín A), 22 aminokyselín, 27 minerálov (vrátane množstva vápnika a fosforu v ideálnom pomere 1:1, horčíka, zinku, medi a železa), stopové prvky a ako už bolo povedané, neuveriteľnú hojnosť enzýmov. Obsahuje viac ako 90 známych živín.
PERGA VITAMÍN B12:
Včelí chlieb je tiež zdrojom rýdzo rastlinného vitamínu B12. Vitamín B12 je pomerne ťažko dosiahnuteľný, zvlášť pre ortodoxných vegetariánov, vegánov a niektorých prísnych makrobiotikov. Linol a kyseliny linolénové sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré ľudské telo nie je schopné samo vyrobiť. Včelí peľ obsahuje tieto kyseliny aj vitamín B12 v pomerne hojnom množstve.
AKO SA PERGA UŽÍVA?
Pergu môžete pridať do receptu napríklad do kaše, ja osobne odporúčam priamu konzumáciu po čajových lyžičkách (cca 5g) po prebudení nalačno, počas dňa alebo v pred alebo po-tréningovej výžive.
Pergu odporúčam nezapíjať, ak vám perga nechutí takým spôsobom, že ste nútení ju zapíjať, potom pergu neužívajte - vaše telo ju nepotrebuje.
POROVNANIE PERGY A VČELIEHO PEĽU
Včelí chlieb má oproti peľu ďaleko lepšiu stráviteľnosť a kvalitu bielkovín (biologická dostupnosť), ale je doslova natrávený do aminokyselín a vo vstrebateľnosti výživovo neporovnateľný so surovým peľom.
PERGA:
Nezamieňajte si PERGU s včelím peľom - už samotný peľ sa predáva a užíva ako neuveriteľná super-potravina, včelí chlieb má však niekoľkonásobne vyššiu biologickú dostupnosť, je prakticky 100% absorbovateľný a obsahuje mnohonásobne viac živín pre telo. PERGA je vyrobená najmä z cca 25% medu alebo nektáru, 70% peľu a z včelích slín, ktoré majú spoločne so širokým spektrom prírodných probiotických baktérií a kvasiniek všetko potrebné pre naštartovanie základného aktu fermentácie a kultivácie.
KVIETKOVÝ PEĽ:
Je bežne označovaný za super-potravinu z hľadiska zloženia a predávaný na priame užívanie, málokto ale už vie, že pre včely je hlavnou potravinou až ich včelí chlieb, ktorý si z peľu kultivujú - samotný peľ vôbec nejedia! Možno to mnohých zaskočí, ale je to tak.
Jedným z dôvodov nestráviteľnosti peľu je to, že jadro je zahalené do vrstvy celulózy, ktorú tráviace systémy včiel (ani ľudí) nedokážu správne stráviť. Ďalší dôvod sa týka mnohých druhov peľu, ktoré majú ochranný, pomerne nestráviteľný povlak vosku. Ako sme si dobre vedomí, príroda má svoju vlastnú obranu.
FERMENTÁCIA KVETOVÉHO PEĽU:
Ako zdroj bielkovín a mikronutrientov má peľ neuveriteľný potenciál (najväčší na zemi), ale vo svojej normálnej, surovej podobe nie je pre včely dostatočne stráviteľný a výživný. Kým nie je riadne fermentovaný do Včelieho chleba je pre včely nestráviteľný. Je naozaj potrebné sa od včiel hlboko učiť, pretože aj ľudia postupne viac a viac prichádzajú na to, že prirodzenými procesmi fermentácie a enzymatickou aktiváciou dokážu z pôvodne mnohokrát problematických alebo nestráviteľných potravín(surovín) vytvoriť veľmi výživné jedlá (kefíry, klíčky, kaše a pod.)
Pozrime sa, ako niektoré z týchto jednotlivých peľových zŕn v skutočnosti vyzerajú (ako pri veľkom zoome.)
Napr. to veľké v strede, je peľ z kvetu tekvice - nepripomína Vám jeho obal ani trochu silnú obranu?
Prirodzená fermentácia túto obranu rozbíja a vďaka tomu môže byť peľ vstrebaný človekom.
PERGA A HISTÓRIA
Včelí chlieb, je jedným z najstarších potravinových doplnkov na svete. Je isté, že keby dietológovia využili všetkých doterajších výskumov a možností a rozhodli sa vytvoriť dokonalý potravinový doplnok, vzniklo by niečo veľmi podobného včeliemu chlebu. Ten však obsahuje, rovnako ako materské mlieko dokonca aj v súčasnej dobe stále mnoho nedefinovateľných substancií. Budúcnosť snáď o tomto zázraku časom odhalí aj viac...
V prastarých hieroglifoch je včela spájaná s ankhem - symbolom života a uctievaná ako posvätná.
Ruskí vedci, ktorí urobili spoločne s Rumunskými a Francúzskymi vedcami mnoho výskumov včelích produktov potvrdili, že Včelí chlieb obsahuje "všetko, čo je potrebné pre ľudský organizmus na prežitie". Jedná sa tak o dokonalú celistvú potravinu. Dokonca aj Španielski jezuiti vedeli o použití včelieho chleba v období Inkov, Májov a Aztékov - tí ho užívali ako prostriedok na podporu "všetkých úrovní tela."
Podľa Gréckej mytológie existuje legenda, že Olympijskí Bohovia popíjali nektár, nápoj večnej krásy a zdravia (med a voda) a pojedali PERGU - pokrm Bohov (včelí peľ), uchovávajúci im nesmrteľnosť, silu a večnú mladosť). Výhody sú ďalej citované v Egyptských a Čínskych domorodých textoch. Rôzne kmene Indiánov používali formy peľu ako prírodné "čarodejstvá a kúzla" vzhľadom na choroby.
Dr. G.J. Binding - PERGA
Dr. G.J. Binding, britský vedec a svetovo uznávaný odborník na výživu, hovorí: „Peľ je najjemnejšia, najdokonalejšia potravina a navyše gigantický zabijak mikróbov, v ktorom baktérie jednoducho nemôžu existovať. S tým súvisí aj stručný súhrn niektorých poznatkov Dr. Remyho Chauvina a jeho spoločníkov z Inštitútu chovu včiel, Paríž: Antibiotikum, ktoré bolo z včelieho peľu extrahované, bolo zistené ako veľmi účinné. Určité kultúry, predovšetkým týfusové typy mikróbov, boli výťažkom z včelieho peľu zabité takmer okamžite.
ZHRNUTIE:
Vnútri včelieho chleba sa tiež vysoko zvyšujú hodnoty (a dostupnosť) mnohých pôvodných vitamínov a mikronutrientov peľu a napríklad Vitamín K je obsiahnutý až v ňom, v surovom peli nie (nedostupný). Koncentrácia antioxidantov a hladiny enzýmov sú tiež ešte výrazne zvýšené. A čo viac, mnoho z účinných zásob živín, ktoré sú v rámci surového peľu akoby "v hibernácii" (spia - sú neaktívne) sú teraz hojne k dispozícii - to platí najmä pre minerálne látky a stopové prvky, ako je napr. zinok, horčík a oxid kremičitý (tieto sú často pevne viazané v celulózovej časti peľu). Vďaka procesu predtrávenia, fermentácie a pridania medu je včelí chlieb najsilnejšia a mega-výživná energetická potravina. Dokonca aj kyselina mliečna v ňom vytvorená probiotickými baktériami sa v našom tele premení na energiu. Ďalšia, veľmi dôležitá výhoda včelieho chleba je, že sa samozrejme výrazne predlžuje životnosť peľu. Čerstvý peľ má mimoriadne krátku životnosť, rýchlo podlieha skaze a ak sa veľmi riadne a radikálne neskladuje napríklad zmrazením, potom zomrie. Vďaka včelám a ich tvrdej práci sa však predlžuje aktívna životnosť (včelí chlieb) až na niekoľko rokov
PERGA včelí chlieb v čokoláde -140g (Naive)
Zloženie: výberové kakao, ambrozia (včelí chlieb), trstinový cukor, čisté kakaové maslo, divoký lesný med, borovicový peľ. Obsah kakaovej sušiny min. 50%. Môže obsahovať stopy orechov, arašidov a lepku.
Krajina pôvodu: Litva
Obsah balenia: 140g
Nutričné hodnoty na 100g: Energetická hodnota kJ: 2450/Kcal: 601
Tuk: 30g, z toho nasýc. 19g Sacharidy: 60g, z toho cukry: 37g, Bielkoviny: 10g
Produkcia: Mulate UAB (Zietelos 3, Litva) www.chocolatenaive.com
Dodatočné parametre
Kategória: | Včelí peľ, perga |
---|---|
Hmotnosť: | 0.3 kg |
EAN: | 4779031532687 |
Pre koho: | Ženy, Muži, Športovci, Deti |
Štítky: | trávenie, energie |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.