OKUMIDORI MATCHA (1A - Ceremoniálna) -30g (Japonsko)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
OKUMIDORI MATCHA (1A - Ceremoniálna) -30g (Japonsko)
MATCHA
V priebehu histórie si mnísi, samurajskí bojovníci a japonská elita užívali Matchu ako súčasť svojej každodennej rutiny. Napríklad budhistickí mnísi používali Matchu po stáročia, aby im pomohla udržať mentálne sústredenie a aby im počas dlhých období meditácie poskytla miernu, dlhotrvajúcu energiu avšak s vnútorným pokojom. Počas 13. storočia potom mnísi predstavili Matchu samurajským bojovníkom ako nápoj pred bitkou pre zvýšenie energie a vytrvalosti pre dlhé boje, so zachovaním maximálneho sústredenia pre tu a teraz.
SILA A KONCENTRÁCIA CELÝCH MATCHA LÍSTKOV
Pri pití matchy konzumujeme čajové lístky celé, čo nám umožňuje plne využiť 100 % sily, ktorú obsahujú. Na rozdiel od pitia lúhovaného zeleného čaju, kde sa extrahuje iba asi desatina obsiahnutých zložiek, zatiaľ čo zvyšok zostáva v listoch. Preto obsahuje 1 šálka matchy približne toľko živín ako 10 šálok zeleného čaju.
Matcha Okumidori sa vyrába čisto z jediného kultivaru čaju, Okumidori (奥緑), čo znamená „sýto/hlboko zelený“ (alebo tiež „neskoro zelená“). Okumidori je oslavovaný pre svoju veľmi žiarivú smaragdovú, zelenú farbu. Medzi najnovšími kultivarmi čaju, ponúka Okumidori vyváženú chuť s hlbokým umami v dokonalej harmónii so sviežou vôňou. Toto organické, ceremoniálne najvyššie vyjadrenie Matcha Okumidori sa vyrába v krásnej oblasti Asahina v prefektúre Shizuoka (pôvodnej domovine Okumidori).
ORGANICKÉ PESTOVANIE OKUMIDORI MATCHA
Kvôli dosiahnutiu lepšej chuti a výnosov nenasledujú väčšinou výrobcovia rôznych kultivarov a akostí matcha organické prístupy ekologického poľnohospodárstva bez používania chémie, tento Okumidori organický variant je však chuťovo dokonalý a vyvážený, pri zachovaní maximálnej panenskej čistoty a kvality JAS.
SCHVÁLENÉ ZDRAVOTNÉ TVRDENIA PODĽA PLATNÝCH NARIADENÍ EÚ (MATCHA - ZELENÝ ČAJ/CAMELLIA SINENSIS)
fyzické a psychické povzbudenie, osvieženie tela
duševné a fyzické schopnosti, kognitívny výkon, vitalita
tonus
únava, kognitívne a duševné zdravie, prirodzená obranyschopnosť
imunitný systém, koncentrácia
spánok, bdelosť
relaxácia, antioxidant
normálna činnosť srdca
metabolizmus lipidov
vylučovanie vody z organizmu,
normálny stav kostí,
dentálne zdravie,
normálny stav pokožky
kontrola telesnej hmotnosti
normálna hladina glukózy v krvi
normálny stav zraku
normálna črevná mikroflóra
normálna funkcia črevného traktu
PESTOVANIE ORGANICKÉHO OKUMIDORI MATCHA ČAJU
Náš organický Okumidori čaj sa pestuje metódou "hifukubai*1", ktorá tradične potláča horkosť (taníny) a zvyšuje chuť (aminokyseliny), výsledkom je čaj s bohatou arómou, výraznou vôňou a jemnou chuťou a sladkosťou.
Oblasť Asahina v prefektúre Shizuoka, kde sa vyrába, je však známa najvyššou úrovňou krycej technológie. V posledných rokoch sa s masovosťou stalo súčasťou bežného spôsobu pestovania zakrývanie slnečnej clony využitím lacnej „studenej gázy“/sieťovín, ktoré je možné opakovane používať po dlhú dobu, avšak v štvrti
Asahina stále fungujú tradičné čajové plantáže pokryté „slamou“ vyrobenou z tkanej slamy. Čaj vyrobený touto tradičnou krytou kultiváciou + organická kvalita bez chemikálií a kompletne ručný, náročný proces výroby, iba 1x v roku z tých najlepších čajových lístkov sú to, čo robí "UROKO Ogunomidori" najvyššou triedou japonského čaju vôbec.
Tzv. "1A Metóda", pri ktorej je čajová plantáž počas rastu pokrytá tradičným tieniacim materiálom a je po určitú dobu držaná mimo svetlo zostáva oddaná pôvodnej tradícii.
Náš pestovateľ, poskytuje okrem organickej certifikácie (pre Japonsko, nie EÚ - certifikáciu pre EÚ majú hl. masoví dovozcovia priemernej kvality, kde sa to oplatí pre kvantitu importu) úplne transparentnú dokumentáciu a náhľad do celého procesu výroby tejto prémiovej okumidori matchi. Všetky tu zverejnené fotky sú autentické a z našej produkcie UROKO.
NUTRIČNÝ OBSAH A VLASTNOSTI MATCHA ČAJU - ZELENÝ ELIXÍR ENERGIE
NUTRIČNÝ PROFIL MATCHA ČAJU
Matcha je široko známa a uznávaná svojim výnimočným nutričným profilom, vďaka ktorému je elektrárňou základných vitamínov, minerálov, stopových prvkov a antioxidantov. Jedinečný proces kultivácie a prípravy matcha zaisťuje, že si čajové lístky zachovajú svoju plnú nutričnú hodnotu a poskytujú koncentrovanú dávku zdraviu prospešných látok. Jednou z hlavných vlastností matcha je vysoký obsah antioxidantov - zlúčenín, ktoré pomáhajú chrániť telo pred oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi. Hodnota ORAC je skratka pre Oxygen Radical Absorbance Capacity a je to spôsob, ako kvantifikovať, koľko antioxidantov je v látke prítomné. Matcha má oveľa vyššie množstvo antioxidantov na gram ako napr. káva – jej hodnota ORAC je neuveriteľných takmer 1300 na jeden gram, čo je tiež oveľa viac ako u mnohých druhov ovocia a zeleniny s najväčším obsahom antioxidantov. Matcha obsahuje triedu antioxidantov nazývaných katechíny, najmä epigalokatechín galát (EGCG), ktorý je známy pre svoje silné zdravotné prínosy. Tieto antioxidanty zachytávajú voľné radikály, znižujú poškodenie buniek a podporujú celkovú pohodu (anti-stress, anti-oxidation). Katechíny sú typom polyfenolu a sú okrem iného zdrojom horkých, zvieravých nôt v chuti charakteristických pre matchu.
VYSOKÝ OBSAH CHLOROFYLU
K vysokému nutričnému profilu matcha vysoko prispieva chlorofyl - zelený pigment, ktorému matcha vďačí za svoju intenzívnu zelenú farbu (čím sýtejšia zelenšia matcha, tým vyšší obsah). Štatistiky ukazujú, že matcha obsahuje asi 6x viac chlorofylu ako zelený čaj. Okrem toho, že je chlorofyl známy ako "rastlinná krv", je jeho molekulárne zloženie veľmi podobné hemoglobínu v ľudskej krvi, ktorý v roku 1930 objavil nositeľ Nobelovej ceny Hans Fischer.
Kvôli nedostatku výskumov môžeme len hádať, koľko možných prínosov pre ľudí chlorofyl poskytuje, avšak zatiaľ sa preukázateľne osvedčil ako antioxidant, chelátor a okysličovač s protizápalovými vlastnosťami, ktorý pôsobí v ľudskom tele ako hemoglobín. Pomáha budovať a obnovovať červené krvinky a prenášať kyslík po celom tele. Pretože robí krv zásaditou, je pre telo vynikajúcim alkalizátorom, ktorý zabraňuje rastu patogénnych mikroorganizmov, ktoré sa bežne vyskytujú a prosperujú v kyslom prostredí. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov znižuje chlorofyl zápaly v tele a priaznivo pôsobí na imunitu.Detoxikačné vlastnosti chlorofylu pomáhajú zbaviť telo škodlivých toxínov a podporujú celkovú pohodu. V porovnaní s inými zelenými čajmi je známe, že matcha má najvyššie koncentrácie vďaka procesu pestovania v tieni.
Čajové lístky pestované v tieni produkujú vyššie hladiny chlorofylu, aminokyselín a antioxidantov, čo má za následok silnejší a na živiny bohatší nápoj - skutočný zelený elixír.
Bolo zistené, že chlorofyl je chelátor - teda sa viaže na (a neutralizuje alebo pomáha eliminovať) určité toxíny, vrátane ťažkých kovov, pesticídov a ďalších škodlivých zlúčenín, ktoré sa môžu hromadiť v tele. Tým, že pomáha pri odstraňovaní týchto toxínov, podporuje chlorofyl aj pečeň, čo je primárny orgán zodpovedný za detoxikáciu. Zdravá pečeň je zásadná pre optimálne celkové zdravie, pretože pomáha udržiavať správne trávenie, reguláciu hormónov a elimináciu toxínov. Navyše obsah chlorofylu v matchi môže tiež pomôcť pri podpore normálneho trávenia. Je známe, že pomáha pri odstraňovaní odpadu a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. To môže byť obzvlášť prínosné pre jednotlivcov, ktorí trpia zažívacími problémami alebo sa snažia zlepšiť svoj mikrobióm.
VYSOKÝ OBSAH VITAMÍNOV A MINERÁLOV
Okrem toho je matcha bohatým zdrojom vitamínov ako vit C, A, E a K a minerálov ako draslík, vápnik, železo.. a keďže je horčík v strede molekuly chlorofylu (ako železo v hemoglobínu), je tiež dobrým zdrojom tohto cenného minerálu. Draslík je nevyhnutný pre udržanie správnej funkcie srdca a rovnováhy elektrolytov, zatiaľ čo vápnik je zásadný pre silné kosti a zuby. Železo je životne dôležité pre prenos kyslíka po celom tele a horčík podporuje svalovú a nervovú činnosť a tiež produkciu energie.
MATCHA LUTEÍN A KYSELINA LISTOVÁ
Matcha ďalej obsahuje luteín, ktorý môže pomôcť chrániť oči. Výskum predpokladá, že nedostatok luteínu môže spôsobiť únavu očí a zvýšiť riziko ich starnutia a sivého zákalu. Matcha tiež obsahuje kyselinu listovú, tá (spolu s vitamínom B12) napomáha tvorbe červených krviniek a preto má účinok v prevencii anémie.
MATCHA ZDROJ STABILNEJ ENERGIE
Jednou z hlavných výhod matcha čaju je jeho schopnosť poskytnúť okamžitú, prirodzenú a trvalú podporu energie bez nervozity a dopadov na CNS, ktoré sú často spojené s konzumáciou kávy a kofeínových stimulačných prípravkov, nápojov či energy drinkov. Matcha obsahuje v porovnaní s nimi len mierne množstvo kofeínu, ktorý navyše funguje v synergii s ostatnými zlúčeninami ako sú antioxidanty, chlorofyl, l-theanín či minerály a poskytuje tak vyváženejšie a predĺžené uvoľňovanie energie.
ROZDIEL MATCHA X KÁVA
Na rozdiel od kávy alebo energetických nápojov, kde sa kofeín rýchlo vstrebáva do krvného riečišťa, sa kofeín z matchi uvoľňuje postupne vďaka prítomnosti aminokyselín, najmä l-theanínu, druhu aminokyseliny, ktorá je okrem iného zodpovedná za osviežujúcu chuť a sladkosť matchi. L-theanín podporuje relaxáciu a pokoj, pôsobí tak dokonale proti potenciálnym vedľajším účinkom kofeínu, ako je nervozita a nepokoj a jeho obsah v matchi tak balancuje.
Výsledkom je, že matcha poskytuje sústredený a bdelý stav mysle bez typického nárazu (dopadu) spojeného s kofeínom. Okrem trvalej energie zvyšuje matcha duševnú jasnosť a sústredenie. Kombinácia elektrolytov, chlorofylu, kofeínu a l-theanínu v matchi stimuluje mozgovú aktivitu, zlepšuje kognitívne funkcie, pôsobí neuroprotektívne a zvyšuje rozsah pozornosti. Vďaka tomu je ideálnym nápojom pre jednotlivcov, ktorí chcú zvýšiť produktivitu alebo sa lepšie sústrediť na náročné úlohy. Chlorofyl navyše pomáha privádzať kyslík do mozgu a tela. Príčinou mnohých neduhov je práve nedostatok prietoku kyslíka. Chlorofyl v matchi teda okrem iného vyvažuje vazokonstrikčný (cievy sťahujúci) efekt kofeínu, rovnako ako l-theanín jeho stimulačný efekt.
STABILNÁ ENERGIA MATCHA
Matcha môže, doslova ako samurajský zelený elixír – okamžite poskytnúť stabilnú energiu a duševnú jasnosť na riešenie akejkoľvek výzvy. Je dôležité si uvedomiť, že účinky matchi na zvýšenie energie sa môžu líšiť od človeka k človeku, pretože úlohu hrá citlivosť na kofeín, stav orgánov, nervového systému a individuálny metabolizmus. Ak s matchou začínate alebo máte nízku toleranciu kofeínu, odporúča sa vždy začať s menšou veľkosťou porcie a postupne ju podľa potreby zvyšovať. Či už hľadáte zvýšenú bdelosť, lepšie sústredenie alebo zvýšenú produktivitu, matcha poskytne duševnú jasnosť bez toho, aby došlo k výkyvom a dopadom spojených s inými kofeínovými nápojmi.
UŽÍVANIE A ÚČINNOSŤ MATCHI
Pre plné využitie výhod matchi sa odporúča piť ju po raňajkách, keď začínajú denné aktivity. Pitie matchi pred odchodom do práce alebo na tréning môže tiež pomôcť spaľovať tuky a zlepšiť efektivitu stravy. Tradične sa pred pitím matchi môže konzumovať aj niečo malé ako snack.
KOFEÍN MATCHA
Kofeín v matchi môže mať na telo negatívny vplyv, ak si človek nedáva pozor na to, kedy ho konzumuje. Pri konzumácii kofeínu pred spaním je potrebné dávať pozor, pretože kofeín môže narúšať zaspávanie a sťažovať spánok. Pretože účinky kofeínu údajne trvajú asi 3 hodiny, nekonzumujte čaj matcha, ktorý obsahuje kofeín pre istotu min 3 – 4 hodiny pred spaním. Efekt je ďaleko jemnejší ako napríklad pri káve, okrem iného vďaka obsahu l-theanínu a alkalickému pôsobeniu, avšak citlivé osoby si skrátka musia toto okno strážiť. Všeobecne je vhodné už neužívať matchu po 17. hodine.
ALKALICKÉ PÔSOBENIE MATCHA ČAJU NA ORGANIZMUS
Kvalitná organická matcha a zelený čaj je jediný prírodný nápoj, ktorý je prirodzene kofeínovaný A ZÁROVEŇ alkalický pre telo. Nie je demineralizujúci.
Káva aj väčšina ostatných čajov, ako je čaj Oolong a čierny čaj, sú kyslé, s pH okolo 5 a na telo tiež kyslo pôsobia. Táto kyslosť sa navyše ešte zvýši, ak je pridaný cukor a mlieko. Najhoršie prekyslenie a demineralizáciu spôsobujú umelé kofeínové nakopávače, energy drinky a stimulanty, stabilizované často ďalšími kyselinami, cukrom či sladidlami a aditívami.
ČAJOVÝ OBAD PODĽA JAPONSKEJ KULTÚRY
Japonsky „Sadō“ alebo „Chadō“. Jeho zmyslom je naučiť sa rešpektovať ostatných tým, že si potichu pripravujeme a užívame matchu v krásnom prostredí. Hostiteľ pozve ľudí do čajovej izby a privíta ich domácim čajom a občerstvením, aby mohli spoločne tráviť čas. Pri varení čaju je potrebné dodržiavať niektoré prísne pravidlá, ako je poradie nástrojov, ktorých sa dotýkame, či ako umiestniť nohy pri chôdzi a vstupe do čajovej miestnosti, a každé pravidlo má zvláštny význam. Okrem toho musí hostiteľ pred príchodom hostí starostlivo upratať čajovú miestnosť a starať sa o záhradu. Od hostiteľa sa tiež očakáva, že ohromí hostí sezónnymi kvetmi a peknými čajovými dobrotami. Hostia sa zúčastňujú čajového obradu s maximálnou zdvorilosťou, aby ukázali hostiteľovi vďačnosť. Tradícia čajového obradu sa preniesla do japonskej tradičnej kultúry dodnes. Na japonských stredných školách sa to študenti učia priamo v škole alebo klubových aktivitách. V lekciách čajového obradu sa študenti môžu tiež naučiť keramické umenie, aranžovanie kvetov, architektúru, maľbu, jedlo a pitie, socializáciu atď., pretože to všetko môže byť súčasťou čajového obradu.
PRÍPRAVA MATCHA ČAJU
Slávnostná príprava matchi je zábavným aj obohacujúcim zážitkom a môže byť skutočnou meditáciou a obradom súčasne. Podľa tradície je pitie skutočného čaju matcha naozaj iba polovicou procesu, druhou polovicou je ona rituálna príprava. Ide o pozostatok japonského čajového obradu, odkiaľ tiež pochádzajú termíny ako "ceremoniálna matcha" a ceremoniálna príprava.
Chasen – metlička na matchu:
Najikonickejším a najdôležitejším nástrojom slávnostnej prípravy matchi je metlička. Táto bambusová metlička, nazývaná chasen, je vyrobená z jediného kusu bambusu a 100 jej malých štetiniek sa pohybuje vo vode, aby prevzdušňovala čaj a na povrchu vytvorila dokonalú penu. Dôrazne sa odporúča, ak plánujete zaobstarať si len jediný nástroj na prípravu matchi, mal by to byť chasen. Šľahaciu metličku chasen je totiž najťažšie nahradiť.
Samostatne zakúpite tu: https://ajemfit.cz/bambusova-matcha-metlicka-chasen-japonsko-1257
Chawan - miska na matchu:
Ďalším nástrojom na slávnostnú prípravu matchi je hlinená miska alebo chawan. Čawan je riad, ktorý sa používa pri čajovom obrade na prípravu čaju pre hosťa. Chawan miska je vyrobená z hustej ťažkej hliny. To symbolizuje okrem iného pocit dôležitosti, pretože to vyžaduje, aby sa držala oboma rukami, čo zároveň sústredí pozornosť od rušivých vplyvov smerom k čaju samotnému. Hustá keramika tiež dobre udržuje teplo a teda aj teplú matchu. Čajový majster spravidla predhrieva chawan pred prípravou čaju, aby zaistil, že čaj matcha zostane teplý. A nakoniec aj dizajn misky chawan má zmysel. Vyššie steny a povrch uľahčujú šľahanie čaju metličkou a bez rozliatia. Mať túto čajovú misku je zásadným krokom pri príprave slávnostného matcha čaju.
Samostatne zakúpite tu: https://ajemfit.cz/matcha-miska-chawan-japonsko-1260
Sitko a lyžička:
Ďalšími bežne používanými a tradičnými nástrojmi na autentickú slávnostnú prípravu sú bambusová lyžička chashaku a sito, čiže furui, o ktorom sa zriedka hovorí, tento nástroj sa pri čajovom obrade totiž nevyskytuje priamo, pretože prášok matcha sa často preosieva už vopred. Vďaka preosievaniu sa matcha vmieša do vody oveľa rovnomernejšie. Lyžička zase slúži na tradičné naberanie dávky, pre bežného používateľa však postačí akákoľvek lyžica či odmerka, s ktorou navyše menej skúsení odmerajú presné množstvo matcha prášku paradoxne ľahšie.
https://ajemfit.cz/sitko-na-matcha-caj-burui-japonsko-1255
https://ajemfit.cz/bambusova-lzicka-na-matcha-caj-chashaku-1256
Pitie čaju bolo prvýkrát zaznamenané v Japonsku v 9. storočí nášho letopočtu. Bolo úzko späté s kultúrnou výmenou medzi Japonskom a ázijským kontinentom a rozvojom budhizmu. V 14. storočí n. l. sa pestovanie čaju rozšírilo po Japonsku a vplyvný čajový majster Sen no Rikyū (1522-1591 n. l.) zaviedol do konca nasledujúceho storočia význačné pravidlá týkajúce sa čajového obradu - tradície, ktorá sa v Japonsku dodnes praktizuje a ktorá je úzko spätá s hlboko zakorenenou kultúrou krajiny omotenashi (pohostinnosť/obsluhovanie hostí).
ŠTÝLY PRÍPRAVY MATCHA ČAJU (USUCHA KOICHA)
Existujú dva hl. štýly prípravy matcha, z ktorých oba sa dajú použiť pri japonskom čajovom obrade. Prvý je častejší a to je USUCHA alebo riedky čaj. Druhý sa používa pri špeciálnych čajových obradoch a to je KOICHA alebo hustá matcha.
PRÍPRAVA USUCHA ("RIEDKY ČAJ")
* Krok 1 : Umiestnite sitko na hornú časť misky
* Krok 2 : Pridajte 1 lyžičku matchi do sitka
* Krok 3 : Pretlačte prášok cez sitko, aby ste sa zbavili hrudiek
* Krok 4 : Pridajte do misky len toľko vody, aby sa vytvorila pasta (voliteľný krok, avšak ešte ľahšie zaistí absenciu hrudiek)
* Krok 5 : Pridajte cca 70ml vody do misky (cca 70-85 °C) - (celkom na 1 dávku matchi (2g) ide 80-100ml vody)
* Krok 6 : Rozšľahajte čaj. Metličkou vytvorte dokonalú penu. (min 15s.) Ihneď konzumujte.
PRÍPRAVA KOICHA ("HUSTÝ ČAJ")
* Krok 1 : Umiestnite sitko na hornú časť misky
* Krok 2 : Pridajte 2 lyžičky matchi do sitka (áno dvojnásobné množstvo oproti Usucha)
* Krok 3 : Pretlačte prášok cez sito, aby ste sa zbavili hrudiek
* Krok 4 : Pridajte cca 40ml vody do misky (70-85 °C)
* Krok 5 : Zmiešajte prášok a vodu v mise, kým sa nevytvorí hustá pasta. Uistite sa, že ste úplne oškrabali steny misky.
* Krok 6 : Vypite pastu matcha.
Na prípravu Matcha Koicha sa používa približne dvojnásobné množstvo čaju a polovičné množstvo vody, výsledná konzistencia je teda oveľa hustejšia. Má oveľa silnejšiu chuť umami, ktorá môže byť pre nováčikov vo svete matchy až príliš silná.
MATCHA A SAMURAJOVIA
Čajové obrady neboli pre samurajov iba povrchnými rituálmi; boli zakorenené v ich každodennej rutine, praxou, ktorá prekračovala estetickú hodnotu a siahala až do hlbokej spirituality. Tieto ceremónie, spojené s princípmi harmónie, rešpektu, čistoty a pokoja, im poskytovali útočisko, kde sa mohli na chvíľu oslobodiť od napätých vojnových situácií. Zdieľaný zážitok z čajového obradu vytváral putá medzi bojovníkmi, podporoval pocit bratstva a upevňoval kódex bušido - cestu bojovníka.
Možno to znie paradoxne, že medzi najhrozivejšími bojovníkmi od doby vikingských berserkerov, patrili priekopníci čajového obradu. Avšak táto spojitosť odrážala ich identitu založenú na zenovom budhizme: disciplíne, rituáli, očiste a nezištnosti. Samuraji neboli len desiví, boli kultivovaní. Existujú dôkazy naznačujúce, že čajový obrad bol neoddeliteľnou súčasťou ich tréningu, pomáhajúci zdokonaliť bystrosť, sústredenie a trpezlivosť. To ich pripravovalo na výbušnú akciu, ktorú boli schopní vyvolať kedykoľvek. Hoci samuraji už dávno zmizli a čajový obrad je dnes prevažne atrakciou pre turistov, matcha zostáva – nadčasová a večná.
Samuraji jednoducho dobre vedeli, prečo so sebou nosiť vrecko s matchou do bitiek a na výpravy.
Zelený čaj matcha, mletý, organický. Kutivar Okumidori. Čerstvý, úroda 11/23.
Forma/obal/ochrana: jemný prášok v vrecúšku a v uzatvárateľnej čiernej dóze.
Hmotnosť obsahu: 30g
Krajina pôvodu: Japonsko
Dátum spotreby: August 2025
Skladovanie: Chráňte pred vysokou teplotou a vlhkosťou.
Organická kvalita (JAS)
Normy JAS pre ekologické rastliny a organické spracované potraviny rastlinného pôvodu boli stanovené v roku 2000 na základe smerníc pre výrobu, spracovanie, označovanie a uvádzanie na trh ekologicky vyrobených potravín, ktoré boli prijaté Komisiou pre Codex Alimentarius. Logo bio JAS môžu používať iba registrované podnikateľské subjekty, ktoré boli certifikované akreditovaným certifikačným orgánom na overenie, že ich biopotraviny sú vyrábané v súlade s JAS. Okrem toho je zakázané predávať poľnohospodárske produkty a spracované potraviny ako „Bio potraviny“ s názvami ako „有機“, „Bio“ atď. bez tohto loga Organic JAS.
Dodatočné parametre
Kategória: | Potraviny |
---|---|
EAN: | Zvoľte variant |
Pre koho: | Ženy, Muži, Športovci, Pracovný výkon, Duševné zdravie |
Štítky: | výkon, energie |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.