BIO Manukový Med (TA Faktor 25+) - 250g (Nový Zéland)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
BIO MANUKOVÝ MED (TA FAKTOR +25)
Tento Manuka med nie je nijako zahrievaný a je chránený pred teplotami vyššími ako 39°C. Zároveň sa pri získavaní medu berie do úvahy ekologický aj etický ohľad na včelstvá a zaobchádza sa s nimi podľa zásad ekologického poľnohospodárstva. Včelám sa napríklad ponecháva dostatok medu, aby nemuseli byť dokrmované cukrom. Včely sú tiež preliečované iba prírodnou cestou napríklad pomocou tymiánového oleja.
TIPY OD NAŠICH VČELÁROV:
Najlepší je med na lačný žalúdok, nikdy s horúcim nápojom, najlepšie s vlažným. Lyžičku čistého Manuka medu zamiešajte do vlažnej vody, alebo mlieka a vypite. Vhodná je aj priama konzumácia do úst
Ja osobne by som odporučil kombináciu s lyžičkou pergy alebo materskou kašičkou.
ČO JE TA FAKTOR (TOTAL ACTIVITY)
Tento manukový med sa vyznačuje vysokým TA faktorom. „Total Activity“ je hodnota, ktorá je ukazovateľom kvality medu. Tento manukový med dosahuje hodnotu TA 25+ a informuje nás o antibakteriálnej aktivite (napr. TA 25+ má antibakteriálny účinok podobný ako 25% roztok fenolu), teda dezinfekčných účinkoch medu.
MERANIE TA FAKTORU?
TA faktor sa určuje metódou „Agar well diffusion method“. Vzorka medu je nanesená na plochu s baktériami a v určitých intervaloch sa zisťuje percento usmrtených. Čím vyššie je percento usmrtených baktérií, tým vyšší je dezinfekčný účinok, a teda aj TA faktor. Vzorky medu sú aplikované na laboratórne Petriho misky a meria sa percento baktérií, ktoré boli v kontakte s medom usmrtené.
PÔVOD MEDU
Manuka medy bežne pochádzajú z Nového Zélandu. Dodávateľom priamo tohto unikátneho manuka medu je Bernard Schneider. Rodák z rakúskeho Waldviertelu, teda rodného kraja Johannesa Gutmanna, sa napriek tomu rozhodol zapustiť korene na druhom konci sveta, v prekrásnej hornatej krajine Nového Zélandu.
BERNARD SCHNEIDER
Bernard včelári podľa princípov ekologického poľnohospodárstva, včeliu varroázu napríklad lieči tymiánovým olejom a na zimu svoje včelstvá neprikrmuje cukrom. Včielky získavajú nektár z rozlohy zhruba 730 hektárov chránenej prírodnej oblasti, z nich odhadom 300 hektárov tvoria lesy, ktoré sú súčasťou jeho vlastného zalesňovacieho programu. Tento projekt umožňuje okrem lahodného medu aj výsadbu nových stromov, starostlivosť o ich zdravie a z globálneho pohľadu elimináciu CO2 v ovzduší. Bernard tým bojuje tiež proti vymieraniu včelstiev, a to bez umelých zásahov do prirodzeného kolobehu života.
Bernard Schneider med nikdy nevystavuje teplote vyššej ako 40 °C, aby v ňom zachoval to najlepšie. Práve k tomu nabáda aj zákazníkov. Odporúča med užívať po malých lyžičkách, alebo rozmiešať v nápoji, nikdy ale nesmie byť horúci, inak by ste sa ochudobnili o cenné účinné látky.
ČO JE MANUKA?
Manukou nazývali pôvodní obyvatelia Nového Zélandu vždyzelený ker s bielo či ružovo kvitnúcimi kvetmi. Jeho slovenský názov je balmín metlatý (lat. Leptospermum scoparium), je príbuzným známeho tea tree a aj keď je dnes ako okrasná rastlinka rozšírený po celom svete, na Novom Zélande a v Austrálii sa mu v hornatej krajine darí najlepšie. Práve z týchto krásnych kvetov zbierajú včely neobyčajný nektár plný hodnotných látok bohatých na éterické oleje, ktorý sa premení na lahodný med. A nie obyčajný...
VÝNIMOČNOSŤ MANUKA MEDU
Med je od pradávna považovaný za tekuté zlato. Manukový med sa navyše vyznačuje výraznými dezinfekčnými účinkami, má silnú korenistú chuť a mnoho cenných látok. Podobne ako tymianový med alebo med z vresu či pohánkový med je naozaj veľmi hodnotným druhom medu (v priemere sú Manuka medy najdrahšie medy na svetovom trhu).
MGO A UMF® ? (FAKTORY POUŽÍVANÉ INÝMI ZNAČKAMI)
MGO FAKTOR
Hodnota MGO udáva množstvo metylglyoxalu (MGO) v mede. Ide o pomerne rozšírenú hodnotu, ktorú používa množstvo výrobcov. Avšak kvalitu medu nemožno určiť len na základe faktora MGO.
MGO je navyše hodnota, ktorá je veľmi ľahko manipulovateľná, či už tým, že včielky môžu byť prikrmované zmesou s obsahom DHA (kyseliny dokosahexaénovej), alebo premiešaním rôznych dávok medu. Hodnota MGO reaguje taktiež na zahriatie medu, a to jej zvýšením. O tomto sa samozrejme koneční spotrebitelia bežne neinformujú.
Vysoká hodnota MGO tak nezodpovedá našim nárokom na kvalitu medu. Čerstvý manukový med vykazuje hodnoty MGO medzi 60–150 mg/kg, vplyvom zahrievania a dlhšieho skladovania potom môže hodnota dosahovať aj 250 či 1000 mg/kg. Takýto med je často predávaný veľmi draho, avšak kvôli teplote aj dlhej dobe skladovania aktivita cenných enzýmov klesá. Ide teda skôr o veľký bussiness rôznych firiem a stratené peniaze spotrebiteľov.
UMF® FAKTOR
Ďalšou hojne používanou hodnotou je UMF®. Tá popisuje neperoxidovú aktivitu. Počíta sa z hodnôt DHA (predstupeň MGO), z MGO a leptosperínu (látka, ktorá sa vyskytuje iba v manuce). Pri výpočte hodnoty UMF sa neberie do úvahy, či hodnoty MGO alebo DHA boli dosiahnuté prirodzenou cestou.
MY SME SA ROZHODLI PRE TA FAKTOR Z VIACERÝCH DÔVODOV
Účinok medu je možné určiť pomocou rôznych faktorov (TA, UMF, MGO). My sme sa rozhodli pre použitie TA faktora. TA faktor, alebo „total aktivity“ ukazuje práve antibakteriálny účinok Manuka medu (napr. TA 25+ má antibakteriálny účinok podobný ako 25% roztok dezinfekcie). Za ostatnými faktormi (UMF, MGO) je len väčšia marketingová kampaň. Ale tieto môžu byť ovplyvnené zahrievaním pri spracovaní alebo dlhou dobou skladovania. TA faktor je detekovateľný, merateľný a nemôže byť ovplyvňovaný ďalšími faktormi ani nijako zmanipulovaný.
3 DÔVODY PREČO TA FAKTOR
• Na TA hodnotu sa nahliada ako na jedinečnú a nemanipulovateľnú.
• Široké spektrum aktivity manuky nemožno vyjadriť iba hodnotou MGO alebo UMF®, TA faktor oproti dvom spomínaným odkazuje na komplexné spektrum účinnosti.
• TA hodnota je testom na celkové pôsobenie medu. Dôkazom pôvodu, že med pochádza z jedného zdroja, je aj peľová analýza, ktorú pravidelne s každou šaržou vykonávame.
PÔVODNÉ OBYVATEĽSTVO NOVÉHO ZÉLANDU
Maorovia, pôvodné polynézske obyvateľstvo Nového Zélandu si sú dobre vedomí výnimočných vlastností tohto medu. Manuka med pochádza z nektáru kvetov stromu balmínu metlatého - nazývaný aj pôvodným domorodým názvom "Manuka", ktorý rastie v hornatých oblastiach Nového Zélandu. Potrebuje veľa slnka a preto nerastie na zatienených miestach. Táto drevina je pestovaná pre svoje kvety a svoje liečivé účinky.
PRACOVITOSŤ VČIEL
Včely z jedného úľa navštívia denne cez 225 000 kvetov. Včely nikdy nespia. Včela navštívi 800 kvetov za hodinu, z jedného letu pri silnej znáške prinesie asi 40 mg sladiny, na 1 gram medu musí navštíviť 7 000 kvetov, životné dielo 1 včely je teda pol čajovej lyžičky medu, na 1 kg medu nalietajú včely 280 000 km, t. j. 7× okolo rovníka!
Opatrnosti treba u osôb citlivých na včelie produkty.
Po otvorení skladujte v suchu a chlade.
Množstvo: 250 g
Zloženie: manuka med bio s účinnosťou TA 25+
Certifikácia: BIO
Výrobca: SONNENTOR, ČR + Rakúsko
Účinky jednotlivých bylín, vitamínov, minerálov aj konkrétnych výrobkov si, prosím, vyhľadajte sami v herbároch alebo na internete.
NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 432/2012, ktoré platí od 14.12 2012 nám neumožňuje uvádzať účinky doplnkov stravy (napríklad bylín alebo ich zmesí) na ľudský organizmus. Výrobcovia ani predajcovia nesmú uvádzať iné ako EÚ schválené zdravotné tvrdenia.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.