BIO Fermentovaná Kurkuma -180 kapsúl (DR. MERCOLA)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
BIO Fermentovaná kurkuma - Dr.Mercola
KURKUMINOIDY
• 3 krát silnejší ako resveratrol alebo antioxidanty z extraktov kôry borovice
• Kurkuma ukazuje dostatočný potenciál pre protizápalové, protirakovinové a antioxidačné vlastnosti
• Jedným z najzaujímavejších aspektov kurkumy je propagácia zdravej zápalovej reakcie.
ÚČINKY KURKUMY
• správnej činnosti kĺbov
• podpory zdravej pokožky (udržanie elasticity, blahodárne účinky na kožnú flóru)
• trávenia
• imunitného systému
• pomáha udržiavať optimálnu hladinu cholesterolu
• krvi a pečeňové
FERMENTOVANÝ KOREŇ KURKUMY
Západní vedci prvýkrát izolovali kurkumínovú molekulu v roku 1815, získala svoju kryštalickú formu v roku 1870 a jej celková štruktúra bola odhalená v roku 1910.
Pred tisíckami rokov, ľudia v Indii a Číne používali toto korenie. V skutočnosti, niektoré indície vedú až 10 000 rokov späť v Indii.
Jedným z často prehliadaných spôsobov, ako zlepšiť a optimalizovať zdravie, je použitie bylín a korenia - samozrejme nespracovaných a ekologicky pestovaných. Jedna úžasná výhoda týchto bylín je, že obsahujú minimum kalórií a sú bohaté na vitamíny a minerály.
Kurkuma je termogénna, čo znamená, že prirodzene podporí váš metabolizmus a pomôže spáliť kalórie.
Viac ako 100 zložiek bolo izolovaných z kurkumy. Hlavnou zložkou koreňa je éterický olej, ktorý obsahuje kurkumín a existujú aj iné farbiace látky nazývané kurkuminoidy. Kurkuminoidy sa skladajú z curcumin demethoxycurcumin, 5’-methoxycurcumin a dihydrocurcumin, ktoré sú účinky popisované ako prírodné antioxidanty.
• Poskytuje antioxidačnú ochranu
• mladistvo vyzerajúca pleť
• Podporuje celkové zdravie očí
• Podporuje imunitné funkcie
• Podporuje kostrový systém a zdravie kĺbov
• Podporuje zdravú funkciu pečene
• Pomáha udržiavať zdravé bunky a mitochondrie
• Podporuje zdravie tráviaceho systému
• Podporuje zdravú krv a obehový systém
• Pomáha udržiavať zdravé hladiny cholesterolu už v normálnom rozmedzí
• Pomáha zdravej reakcii nervového systému na stres
• Podporuje zdravý ženský reprodukčný systém
• Pomáha udržiavať už zdravé normálne hladiny cukru v krvi
• Podporuje zdravú zápalovú odpoveď
POUŽITIE KURKUMY
Podľa National Center for Biotechnology Information (ncbi.nlm.nih.gov)
• reumatoidnej artritíde
• chronickej prednej uveitídy, konjunktivitídy - jedno z najčastejších ochorení vonkajšieho očného segmentu
• rakovine kože
• ovčím kiahňam
• hojenie rán
• infekcie močových ciest a ochorenia pečene
• tráviace ťažkosti (zníženie plynatosti), bolesti brucha a roztiahnutie
• žltačke
• menštruačných ťažkostiach
• dyspeptických syndrómov a zápalov v črevách
• pri liečbe rakoviny hrubého čreva
ODPORÚČANIA KURKUMA
Vyhnite sa produktom pochybného zloženia
To, čo nemusí byť nutne použité na stabilizáciu kurkumy v doplnku stravy - mikrokryštalická celulóza, stearan horečnatý a želatína (želatínové kapsuly).
Stearan horečnatý, aditívum na výrobu tabliet. Ďalšou nežiaducou zložkou je hydrogenfosforečnan vápenatý (DCP), dokonca môže inhibovať absorpciu nevyhnutných minerálov.
Sústreďte sa na doplnok, ktorý obsahuje certifikovanú organickú kurkumu - zahŕňa štandardizovaný extrakt s obsahom 95% kurkuminoidov.
Ak používate korenie, tak majte na pamäti, že zahriatím dôjde k degradácii, preto je dobrá kurkuma čerstvá v BIO kvalite ako prídavok do šalátov.
Pozor na produkty s piperínom, kde sa neberie do úvahy fakt črevnej permeability. Dr. Mercola podporuje prístup štandardizácie koncentrátu a extraktu v kombinácii s využitím fermentácie s ohľadom na senzitivitu GIT.
Fermentácia dáva zmysel aj s ohľadom na väzby účinných látok a ich reakcie v GIT. Kurkuma rovnako ako napr. cesnak zvyšuje črevnú permeabilitu (črevnú priepustnosť), ak je vo veľkom množstve alebo v kombinácii s piperínom.
ODPORÚČANÉ DÁVKOVANIE KURKUMY
2 kapsuly denne
VÝHODY A KONTRAINDIKÁCIE KURKUMY
Stále neexistuje podľa NIH (nih.gov) dostatok štúdií (testovanie na ľuďoch) pre jednoznačné závery, aj keď existuje dostatočné množstvo zdrojov, ako starších, tak novších, ktoré otvorene potvrdzujú možný účinok kurkumínu pre protizápalové, protirakovinové a antioxidačné vlastnosti (taktiež nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov).
Dostupné zdroje viac či menej potvrdzujú účinky antibakteriálne, antivírusové, protizápalové, protinádorové, antioxidačné, antiseptické, kardioprotektívne, hepatoprotektívne, nefroprotektívneho, rádioprotektívne a ochrannú funkciu tráviacej činnosti.
Za použitia kmeňov Salmonella typhimurium TA 100 a TA 1535, pri výskume mutagenity, priamo pôsobiacich mutagénov ako je N-metyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidín a azid sodný, štúdia ukázala, že kurkuma má potenciál inhibovať tieto mutagénne zložky.
Metanolický extrakt z kurkumy inhibuje rast rôznych kmeňov Helicobacter pylori s minimálnou inhibičnou koncentráciou v rozmedzí 6.25 - 50.0 mcg/ml (Mahady et al.,2002 ). Medzi rôznymi rastlinnými výťažkami, ktoré zabili Helicobacter pylori, ako je rasca, zázvor, chilli, čierna rasca, oregano a sladké drievko, sa zistilo, že kurkuma je najúčinnejšia.
Okrem týchto vlastností má kurkuma silné antimikrobiálne vlastnosti. Potláča rast histamínu produkujúcich baktérií (Vibrio parahaemolyticus, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa a Proteus mirabilis).
Nasledujúce tabuľky ukazujú použitie kurkumy (vrátane dávkovania) pri rôznych ochoreniach:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/table/ch13-t3/?report=objectonly
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/table/ch13-t4/?report=objectonly
UPOZORNENIE:
Vysoké dávky alebo dlhodobé užívanie kurkumy môže spôsobiť zlé trávenie, nevoľnosť alebo hnačku. U zvierat, vysoké dávky kurkumy spôsobili problémy s pečeňou. Žiadne prípady poruchy funkcie pečene však neboli zaznamenané u ľudí. Ľudia s ochorením žlčníka by sa mali vyhnúť používaniu kurkumy ako doplnku stravy, pretože to môže zhoršiť stav (zdroj, nccih.nih.gov).
KURKUMA A ZÁPALY
Zápal je nástrojom vrodenej imunity. Ide o prirodzenú reakciu na poškodenie. Je výrazom ochrannej prispôsobivosti.
Zdravá forma zápalu má vplyv na množstvo orgánov v tele, keď je táto reakcia hyperaktívna - prehnaná, tak môže prispieť k širokej škále zdravotných problémov.
SPRÁVNA VÝŽIVA REDUKUJE ZÁPALY
Nadmerná konzumácia cukrov, zlých tukov, priemyselne upravených potravín, nedostatok ovocia a zeleniny je ideálne prostredie pre rozvoj chronických zápalov v tele, ktoré sú podhubím pre rakovinu.
Najdôležitejším pomocníkom v boji proti chronickým zápalom je rovnovážny pomer medzi omega-6 a omega-3 kyselinami, kedy je telo chránené pred tvorbou chronických zápalov. Bohužiaľ, ale v dôsledku industrializácie stravovania došlo k nadmernému užívaniu rastlinných olejov omega-6 (slnečnicový, sójový). Takže u väčšiny ľudí rovnováha medzi omega-6 a omega-3 kyselinami už dávno neexistuje. To je dôvodom tak vysokého výskytu chronických zápalov u ľudí.
Potraviny rastlinného pôvodu pôsobiace protizápalovo:
• resveratrol v červenom víne
• kurkumín v kurkume
• gingerol v zázvore
• ríbezle, černice
• tymián, rozmarín, bazalka, mäta
Zápal, ktorý je výsledkom reakcie imunitného systému, je pre naše zdravie nepostrádateľný, ale ak je príliš intenzívny a trvá dlhú dobu, môže odštartovať a urýchliť progresiu rakoviny.
Úzka väzba medzi rakovinou a zápalom je známa patológom už veľmi dlhú dobu, pretože hojnosť makrofágov v nádoroch je takmer pravidlom. Tým sa vysvetľujú väzby medzi niektorými chronickými zápalmi, ktoré môžu prechádzať v nádorové ochorenie.
Príklady zápalov:
zápal čriev - rakovina hrubého čreva,
gastritída - rakovina žalúdka,
hepatitída - rakovina pečene,
zápal prostaty - rakovina prostaty
Tento jav je opäť typickým príkladom toho, že nádorové bunky využijú sebemenšiu príležitosť pre svoj rast a množenie. Dokonca je známa reakcia, kedy nádorové bunky urýchľujú tvorbu a intenzitu rastových hormónov, čím získavajú na sile a rozmachu.
Zopakujme si teda, že dlhodobý zápal v tele je ideálnym prostredím pre ďalší vývoj a rast nádoru vďaka rastovým hormónom, ktoré sú automaticky pri zápale prítomné a sú zodpovedné za rýchlu regeneráciu poškodeného miesta.
V prípade prítomnosti prekancerogénnych buniek sú rastové hormóny a ich funkcie zneužité v prospech rastu nádorov.
NEURODEGENERATÍVNE OCHORENIA
Mozog je vysoko oxidačný orgán, ktorý spotrebuje až 20 % kyslíka v tele, ale predstavuje iba 2 % celkovej telesnej hmotnosti.
S normálnym starnutím sa v mozgu hromadia kovy, ako sú ióny železa (Fe), zinku (Zn) a medi (Cu). V dôsledku toho si mozog potrpí na antioxidanty, ktoré pomáhajú, aby nedošlo k nežiaducej tvorbe reaktívnych foriem kyslíka (ROS) pri redukcii kovových iónov (Smith et al., 2007).
V nasledujúcich zdrojoch bolo preukázané, že kurkumín vykazuje aktivitu proti rôznym neurologickým ochoreniam, vrátane myotonických syndrómov:
AD (dedičná forma), (Lim et al., 2001), roztrúsená skleróza (Natarajan a Bright, 2002), Parkinsonova choroba (Zbarsky et al., 2005), epilepsia (Sumanont et al., 2006), poranenia mozgu (Ghoneim et al., 2002), s vekom súvisiaca neurodegenerácia (Calabrese a kol., 2003), schizofrénia (Bishnoi et al., 2008), spongiformná encefalopatia (Creutzfeld-Jakobova choroba) (Hafner-Bratkovič et al., 2008), neuropatické bolesti (Sharma et al., 2006a) a depresia.
Všeobecne sa uvádza, že kurkuma pomáha neutralizovať látky, ktoré spôsobujú bunkový stres a tak umožňuje zachovanie integrity bunky pred nadmernou oxidáciou. Tu sa hovorí až o adaptogénnych schopnostiach kurkumy, rovnako ako u extraktov z rozchodnice ružovej.
Zloženie produktu:
Kurkumín, doplnok stravy, 180 kapsúl, Zloženie – 2 kapsuly podľa ODD (odporúčanej dennej dávky):
Bio fermentovaná kurkuma, prášok z podzemku Curcuma longa 740 mg *
Bio kurkuma - extrakt z podzemkov Curcuma longa 160 mg * (95% kurkuminoidov)
*denná dávka nestanovená
Nutričná analýza ukázala, že 100 g kurkumy obsahuje 390 kcal, 10 g celkového množstva tuku, 3 g nasýtených tukov, 0 mg cholesterolu, 0,2 g vápnika, 0,26 g fosforu, 10 mg sodíka, 2500 mg draslíka, 47,5 mg železa, 0,9 mg tiamínu, 0,19 mg riboflavínu, 4,8 mg niacínu, 50 mg kyseliny askorbovej, 69,9 g celkom sacharidov, 21 g vlákniny, 3 g cukru a 8 g bielkovín.
Zloženie: Kapsuly (hydroxypropyl-metyl celulóza), Bio koncentrát z ryže
Odporúčané dávkovanie (DDD): 2 kapsuly denne
Upozornenie: Ukladajte mimo dosahu detí. Výrobok nie je určený ako náhrada pestrej stravy. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie. Nie je určené pre deti do 3 rokov. Nie je určené pre tehotné a dojčiace ženy.
Upozornenie:
Tento produkt bol uvedený na trh ako doplnok stravy. Produkt nemá schválené liečivé účinky a nejedná sa o liek a nie je určený ako náhrada pestrej stravy. Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí. Minimálna trvanlivosť vyznačená na obale. Účelom informácií tu uvedených nie je zvýšenie spotreby a výdaja produktov. Nevyzývame vás k nevhodnému, nestriedmemu alebo neopodstatnenému užívaniu produktov. Vždy si pozorne preštudujte príbalový leták, účinné látky a použitie produktov konzultujte s lekárom alebo lekárnikom.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.