Soľ v každodennej strave: Výber, kvalita a skryté riziká
Soľ je neoddeliteľnou súčasťou našej každodennej stravy, ale viete, aký vplyv má jej kvalita na vaše zdravie? Od luxusnej himalájskej ružovej soli po bežnú stolovú soľ – výber správneho druhu soli môže znamenať rozdiel medzi prospešnými minerálmi a neviditeľnými rizikami, ako sú mikroplasty. Prečítajte si tento článok a zistite, aké druhy soli sú pre vaše zdravie najlepšie, na čo si dať pozor a prečo by mala byť voľba soli vo vašej kuchyni premyslenejším rozhodnutím, než sa na prvý pohľad zdá.
Význam soli v ľudskom tele
Soľ je základnou zložkou ľudskej stravy a hrá kľúčovú úlohu nielen ako dochucovadlo, ale aj ako nevyhnutný zdroj sodíka, ktorý je dôležitý pre mnohé telesné funkcie. Od dávnych čias bola soľ cenená natoľko, že slúžila ako platidlo a hrala významnú úlohu v obchode a ekonomike rôznych civilizácií. Bez soli by náš organizmus nebol schopný udržiavať rovnováhu tekutín, správnu funkciu nervov ani svalovú činnosť. Napriek tomu, že je soľ nevyhnutná, jej nadmerný príjem môže mať negatívne dopady na zdravie, čo zdôrazňuje potrebu vyberať kvalitné druhy soli a dávať pozor na ich primeranú konzumáciu.
Význam minerálov a stopových prvkov v soli
Soľ hrá kľúčovú úlohu v ľudskom tele, najmä vďaka obsahu sodíka, ktorý je nevyhnutný pre množstvo životne dôležitých funkcií. Sodík je esenciálny elektrolyt, ktorý pomáha udržiavať rovnováhu tekutín v tele, čo je zásadné pre správnu funkciu buniek. Okrem toho je nevyhnutný pre prenos nervových impulzov a svalovú kontrakciu, čo znamená, že bez dostatočného množstva sodíka by naše telo nemohlo efektívne reagovať na podnety ani vykonávať základné fyzické úkony. Sodík tiež prispieva k regulácii krvného tlaku, hoci nadmerná konzumácia soli môže viesť k jeho zvýšeniu, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Okrem sodíka obsahuje kvalitná soľ aj ďalšie minerály a stopové prvky, ako je draslík, vápnik a horčík, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Draslík napríklad pôsobí v tele synergicky so sodíkom a pomáha vyrovnávať hladinu tekutín a regulovať krvný tlak. Vápnik a horčík zasa podporujú zdravie kostí a svalov. Dostatočný a vyvážený príjem soli je teda nevyhnutný pre udržanie správnej elektrolytovej rovnováhy, podpory metabolizmu a celkovej vitality organizmu.
TIP: V e-shope nájdete kategóriu „Minerály a stopové prvky“ plnú kvalitných doplnkov stravy...
Kvalitné druhy soli
V súčasnosti, keď je naša strava často plná priemyselne spracovaných potravín, sa čoraz viac zameriavame na kvalitu základných surovín. Soľ, ako nepostrádateľná súčasť každodenného jedálnička, nie je výnimkou. Nie všetky soli sú však rovnaké. Zatiaľ čo niektoré druhy sú bohaté na minerály a stopové prvky, iné sú rafinované a zbavené cenných látok. Výber správnej soli môže zásadne ovplyvniť nielen chuť našich jedál, ale aj celkový účinok na telo. Tu sú príklady tých najlepších druhov:
- Himalájska ružová soľ
Himalájska ružová soľ sa ťaží z pradávnych solných ložísk v oblasti Pákistánu, konkrétne z dolov v pohorí Khewra. Jej ružová farba pochádza z vysokého obsahu minerálov, najmä železa. Táto soľ je považovaná za jednu z najčistejších dostupných solí a často je oceňovaná pre svoje výživné zloženie, ktoré obsahuje viac ako 80 rôznych minerálnych látok, vrátane horčíka, vápnika a draslíka. Vďaka jemnému, mierne sladkému chuťovému profilu sa stala obľúbenou voľbou nielen v kuchyni, ale aj v rôznych terapeutických a wellness procedúrach.
- Bambusová soľ
Bambusová soľ je tradičná kórejská špecialita, ktorá sa vyrába veľmi unikátnym spôsobom. Morská soľ je plnená do bambusových tyčí, ktoré sú na koncoch utlačené prírodnou hlinou. Tieto tyče sa potom niekoľkokrát po sebe vypaľujú pri vysokých teplotách, často v peciach vyhrievaných borovicovým drevom. Počas tohto procesu sa soľ obohacuje o minerály z bambusu. Bambusová soľ je známa pre svoje detoxikačné účinky a vysoký obsah minerálov, ako je draslík, vápnik a železo. Používa sa nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne pre svoje údajné protizápalové a antibakteriálne účinky. - Morská soľ
Morská soľ sa získava odparovaním morskej vody, čo z nej robí prirodzene bohatý zdroj minerálov. Okrem sodíka obsahuje aj stopové množstvo horčíka, vápnika a draslíka, čo prispieva k jej mierne výraznejšej chuti v porovnaní s rafinovanou stolovou soľou. Morská soľ sa ťaží v rôznych častiach sveta, od Stredozemného mora až po pobrežie Atlantiku, a jej chuť a štruktúra sa môžu líšiť podľa miesta pôvodu. Je obľúbená v kulinárstve pre svoju schopnosť zvýrazniť chuť jedál bez pridania výraznej slanosti.
- Keltská soľ
Keltská soľ, niekedy nazývaná aj šedá soľ, pochádza z pobrežia Bretónska vo Francúzsku, kde sa tradične získava pomocou keltských metód. Táto soľ je známa svojou vlhkosťou a šedým sfarbením, ktoré je dôsledkom obsahu minerálov a ílu, s ktorým je pri ťažbe v kontakte. Keltská soľ je vysoko oceňovaná pre svoj vysoký obsah minerálov, vrátane horčíka, čo jej dáva unikátnu chuť a jemnú štruktúru. Je obľúbená medzi šéfkuchármi a milovníkmi prírodnej stravy, ktorí oceňujú jej autentický a prirodzený charakter. - Mŕtva morská soľ
Mŕtva morská soľ je známa predovšetkým pre svoje terapeutické vlastnosti a pochádza z Mŕtveho mora, ktoré je jedným z najslanejších vodných telies na svete. Táto soľ má veľmi vysoký obsah minerálov, ako je horčík, draslík a vápnik, ktoré sú prospešné pre pokožku a celkové zdravie. Vďaka týmto vlastnostiam sa Mŕtva morská soľ často používa v kúpeľových soliach a kozmetických výrobkoch pre zlepšenie stavu pokožky a relaxáciu svalov. Aj keď nie je bežne používaná v kuchyni, jej zdravotné benefity ju robia cenným prírodným produktom.
- Himalájska čierna soľ (Kala Namak)
Himalájska čierna soľ, známa aj ako Kala Namak, pochádza z oblastí okolo himalájskeho pohoria. Táto soľ je špecifická svojou tmavo purpurovou až čiernou farbou a silnou sírovou vôňou, ktorá pripomína varené vajcia. Kala Namak je bohatá na železo a ďalšie minerály a je často používaná v tradičnej indickej kuchyni, najmä v chutney, raite a čatni. Jej výrazná chuť a vôňa sú obľúbené aj v vegánskej kuchyni, kde slúži ako náhrada chuti vajec. - Čierna havajská soľ (Havajská lávová soľ)
Čierna havajská soľ, známa aj ako lávová soľ, pochádza z Havaja a je špecifická svojou tmavo čiernou farbou, ktorá je výsledkom pridania aktívneho uhlia. Táto soľ sa získava odparovaním morskej vody a následným obohatením o vulkanické uhlie, ktoré jej dodáva výrazný vzhľad a jemne zemitú chuť. Aktívne uhlie v tejto soli je oceňované pre svoje detoxikačné vlastnosti, čím sa čierna havajská soľ stáva obľúbenou nielen v kuchyni, ale aj v rôznych wellness procedúrach. Používa sa najmä ako dokončovacia soľ na jedlá, kde okrem chuti dodáva aj vizuálny kontrast.
- Ružová peruánska soľ (Sal de Maras)
Ružová peruánska soľ, známa aj ako Sal de Maras, pochádza z Ánd v Peru, kde sa ťaží ručne z pradávnych solných terás napájaných podzemnými prameňmi. Táto soľ má jemne ružový náter vďaka vysokému obsahu železa a ďalších minerálov. Je veľmi čistá a je oceňovaná pre svoj vyvážený obsah minerálnych látok, ktoré jej dávajú jemnú, mierne sladkú chuť. Sal de Maras je tradične používaná v peruánskej kuchyni a vďaka svojej autentickosti sa stáva populárnou aj v gastronómii po celom svete. - Epsomská soľ
Epsomská soľ, známa aj ako síran horečnatý, sa líši od tradičných solí, pretože obsahuje predovšetkým horčík, síru a kyslík. Epsomská soľ bola pôvodne objavená v Epsome v Anglicku, kde sa získala z miestnych minerálnych prameňov. Táto soľ nie je určená na bežnú konzumáciu, ale je vysoko oceňovaná pre svoje zdravotné benefity pri vonkajšom použití. Epsomská soľ sa tradične používa v kúpeľoch pre uvoľnenie svalov, zmiernenie bolesti a podporu detoxikácie tela. Horčík obsiahnutý v epsomskej soli sa ľahko vstrebáva cez pokožku, čo napomáha relaxácii, zmierňuje zápaly a môže pomôcť pri strese a únave.
Problémové druhy soli
Soľ je základnou súčasťou našej stravy, ale nie všetky druhy soli sú pre naše zdravie rovnako prospešné. Zatiaľ čo kvalitné prírodné soli ponúkajú vyvážený obsah minerálov a stopových prvkov, niektoré druhy soli, ktoré bežne používame, môžu skrývať riziká.
- Stolová soľ (rafinovaná soľ)
Stolová soľ, často nazývaná rafinovaná soľ, je najbežnejšou formou soli, ktorá sa používa v domácnostiach a potravinárskom priemysle. Táto soľ je výrazne spracovaná, čo znamená, že počas rafinácie je z nej odstránená väčšina minerálov a stopových prvkov, ktoré sa nachádzajú v prírodných soliach. Čo zostane, je prevažne čistý chlorid sodný. Stolová soľ je navyše často obohatená o prísady proti zhrudkovateniu, ako je oxid kremičitý alebo železnaté soli, ktoré môžu byť pre niektorých jedincov problematické. Nadmerná konzumácia rafinovanej soli je spojená so zvýšeným rizikom vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení, pretože chýba vyvážený obsah minerálov, ktoré by mohli prispieť k zdravšej elektrolytovej rovnováhe.
- Soľ s pridaným jódom
Soľ s pridaným jódom bola zavedená ako prostriedok prevencie proti strume a ďalším zdravotným problémom spojeným s nedostatkom jódu. Aj keď je jód nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, nadmerná konzumácia jódizovanej soli môže viesť k nadbytku jódu, čo môže spôsobiť zdravotné problémy, ako je hypertyreóza alebo iné poruchy štítnej žľazy. Niektorí odborníci tiež poukazujú na to, že syntetický jód pridávaný do soli nemusí byť tak účinne vstrebávaný telom ako jód z prírodných zdrojov, čo môže viesť k ďalším problémom pri jeho dlhodobom nadmernom užívaní. Pre osoby, ktoré už konzumujú dostatok jódu z iných zdrojov, môže byť prídavok jódu v soli zbytočný a potenciálne škodlivý.
Mikroplasty v soli: skrytá hrozba
V posledných rokoch sa čoraz viac diskutuje o prítomnosti mikroplastov v morskej soli, čo predstavuje rastúci zdravotný a environmentálny problém. Mikroplasty sú drobné plastové častice menšie ako 5 mm, ktoré vznikajú rozpadom väčších plastových predmetov alebo sú priamo vyrábané pre použitie v priemyselných procesoch. Tieto častice sa dostávajú do oceánov a iných vodných zdrojov, kde sa hromadia a následne sú absorbované do potravinového reťazca. Morská soľ, ktorá sa získava odparovaním morskej vody, je stále častejšie kontaminovaná týmito mikroplastmi, čo znamená, že každý deň neúmyselne konzumujeme drobné množstvo plastu.
Prítomnosť mikroplastov v soli prináša obavy ohľadom ich potenciálneho dopadu na ľudské zdravie. Aj keď sú ich dlhodobé účinky na organizmus stále predmetom výskumu, existuje riziko, že tieto častice môžu niesť toxické chemikálie, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť naše zdravie. Okrem toho môžu mikroplasty v tele spôsobiť zápalové reakcie a ďalšie zdravotné komplikácie. Tento problém zdôrazňuje potrebu zvýšenej pozornosti pri výbere soli a podporu opatrení na zníženie znečistenia plastami v našich oceánoch.
Ako sa tomuto problému vyhnúť?
Aby ste sa vyhli konzumácii mikroplastov v soli, môžete zvážiť nasledujúce opatrenia:
- Vybírajte kvalitné a overené zdroje soli: Uprednostňujte soľ, ktorá pochádza z chránených a menej znečistených oblastí. Napríklad himalájska ružová soľ alebo soľ z hlbinných ložísk je menej pravdepodobne kontaminovaná mikroplastmi, pretože pochádza z pradávnych solných ložísk, ktoré nie sú ovplyvnené moderným znečistením.
- Skontrolujte pôvod soli: Pri nákupe soli sa zameriavajte na informácie o pôvode a spôsobe ťažby alebo spracovania. Niektorí výrobcovia môžu ponúkať soľ, ktorá prešla dodatočnými filtračnými procesami, aby sa znížilo riziko kontaminácie.
- Používajte menšie množstvo morskej soli: Ak preferujete morskú soľ pre jej chuť a minerálne zloženie, skúste ju používať striedmo a kombinovať s inými druhmi soli, ktoré majú nižšie riziko kontaminácie mikroplastmi.
- Podporte ekologické iniciatívy: Prispejte k ochrane životného prostredia tým, že sa vyhnete jednorázovým plastom a podporíte snahy o zníženie plastového znečistenia. Menšie množstvo plastového odpadu v oceánoch povedie aj k zníženiu kontaminácie morskej soli.
- Zvážte alternatívy: Môžete experimentovať s inými druhmi soli, ako je bambusová soľ alebo čierna himalájska soľ (Kala Namak), ktoré pochádzajú z oblastí s nižším rizikom znečistenia a majú svoje vlastné unikátne zdravotné prínosy.
Tieto opatrenia vám môžu pomôcť znížiť riziko konzumácie mikroplastov prostredníctvom soli a zároveň podporiť zdravší životný štýl.
Zdroje
(OBRÁZKY) www.freepik.com
(1) Salt. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Salt
(2) Salt: Is It Healthy or Unhealthy? Medically reviewed by Grant Tinsley, Ph.D., CSCS,*D, CISSN, Nutrition — Written by Hrefna Palsdottir, MS and Gabrielle McPherson, MS, RDN, LDN — Updated on April 7, 2023. https://www.healthline.com/nutrition/salt-good-or-bad
(3) What Happens If You Eat Too Much Salt? Medically reviewed by Miho Hatanaka, RDN, L.D. — Written by Alina Petre, MS, RD (NL) on July 9, 2020. https://www.healthline.com/nutrition/what-happens-if-you-eat-too-much-salt
(4) Agócs R, Sugár D, Szabó AJ. Is too much salt harmful? Yes. Pediatr Nephrol. 2020 Sep;35(9):1777-1785. doi: 10.1007/s00467-019-04387-4. Epub 2019 Nov 28. PMID: 31781959; PMCID: PMC7384997. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31781959/
(5) Sea Salt: Uses, Benefits, and Downsides. Medically reviewed by Adda Bjarnadottir, MS, RDN (Ice)— Written by Lizzie Streit, MS, RDN, LD on November 12, 2019. https://www.healthline.com/nutrition/sea-salt-benefits